До Європейського суду подали скаргу щодо "мовного" закону

Понеділок, 16 липня 2012, 22:19

Дніпродзержинський правозахисник Віталій Купрій звернувся до Європейського суду з прав людини зі скаргою щодо неможливості оскаржити в Україні "мовний" законопроект.

Про це у понеділок повідомляє "Радіо "Свобода" з посиланням на Купрія.

За його словами, він скаржиться до Європейського суду на невиконання Україною вимог частини 1 статті 6 міжнародної Конвенції про захист прав людини, яка передбачає право кожного на розгляд його справи у суді.

Як повідомив правозахисник, він спробував оскаржити рішення Верховної Ради щодо ухвалення закону "Про засади державної мовної політики" в українських судах і наштовхнувся на перепони.

"Я звернувся в Адміністративний суд і отримав ухвалу Вищого адміністративного суду, який вказує, що оскарження законів входить у компетенцію Конституційного суду. А в Конституційний суд я не можу звернутись, оскільки законодавство цього не передбачає", - розповів він.

"Скарга до Європейського суду стосується порушення права кожного на захист у суді своїх прав й законних інтересів. Я не оскаржую сам закон, оскільки він ще не підписаний, а тільки те, що у людей в Україні немає такого права - оскаржувати рішення Верховної Ради", - сказав Купрій.

Як відомо, 3 липня Рада ухвалила закон "Про засади державної мовної політики", ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком.

Його було ухвалено 248 голосами. Водночас опозиція заявила, що закон ухвалено з порушеннями, депутатів відкликали свої голоси.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News