Кравчук: Янукович згоден, що не можна допустити "мовний" закон

Четвер, 26 липня 2012, 16:03

Президент Віктор Янукович призначив групу фахівців, які працюють над поліпшенням закону "Про засади державної мовної політики".

Про це сказав екс-президент Леонід Кравчук в інтерв’ю журналу "Країна".

Він розповів, що написав Януковичу лист на 8 сторінок щодо законопроекту Колесніченка-Ківалова, у якому "роз'яснив, що акценти в законі не відповідають фактам, і надав власні пропозиції змін проекту – щоб він не розколював суспільство, не ставив проблему з ніг на голову".

Після цього Янукович йому зателефонував.

"Сказав, що є призначена ним група фахівців. Вони працюють над тим, як поліпшити той законопроект. Або змінити його таким ­чином, щоб українська мова мала всі можливості для розвитку", - розповів Кравчук.

"Президент не може говорити як ось ми з вами: я не підпишу просто так. Він має пояснити причини – тому, тому й тому", - додав він.

Кравчук переконаний, що "заради єдності України ми не можемо допустити закону Ківалова – Колесніченка".

"Із цим погоджується президент Янукович. Не знаю, чи вдасться йому дотриматися такої позиції до логічного завершення цієї проблеми. Бо ж закон проштовхує Партія регіонів, а він перебуває під її впливом. ­Тобто Янукович не може сказати, що тут він сам по собі, а партія – сама по собі", - сказав екс-президент.

Кравчук зазначив, що законопроект про засади державної мовної політики Ківалова й Колесніченка базується на Європейській хартії регіональних мов.

"Хартія спрямована на захист мов, які гинуть, а не розвиваються. Якщо російська гине, то це означає: ті, хто це стверджують, хворі на голову або сліпі", - заявив він.

"Бо в Україні на сьогодні російська має більше переваг за українську. Фактичних переваг. Газети, журнали, книжки, прайм-­тайм на телебаченні та радіо – все це російська мова", - наголосив Кравчук.

Екс-президент зазначив, що раніше писав Януковичу лист і щодо небезпечності законопроекту Гриневецького, Єфремова і Симоненка, яким пропонувалося зробити російську мову другою державною, - і тоді Янукович теж зателефонував йому.

"Ми зустрілися. Він сказав: "Леоніде Макаровичу, я вас почув". І питання зійшло з порядку денного", - похвалився Кравчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...