Рада хоче дозволити держпідприємствам засекретити держзакупівлі

Вівторок, 3 липня 2012, 15:49

Верховна Рада планує у вівторок розглянути законопроект, який виведе держпідприємства з-під дії тендерних процедур і дозволить не оприлюднювати інформацію про держзакупівлі.

Законопроект №9634 про внесення змін до деяких законодавчих актів із питань держзакупівель внесено в порядок денний парламенту для другого читання. 

Цим законопроектом із-під дії закону про держзакупівлі виводяться держпідприємства, казенні підприємства, комунальні унітарні підприємства, господарські товариства з державною часткою у статутному капіталі понад 50%.

Депутат НУНС Леся Оробець із цього приводу заявила, що "держпідприємства можуть бути тотально виведені з-під дії тендерних процедур напередодні виборів", а ці процедури передбачають оприлюднення документів та інформації щодо торгів.

"Ідеться про легалізацію безконтрольного розкрадання 250 мільярдів гривень державних коштів, які не фіксуватимуться навіть у "Віснику державних закупівель", - пояснює вона.

На думку Оробець, внесення законопроекту №9634 до порядку денного цього тижня свідчить про те, що у владі вже не сподіваються на отримання фінансової допомоги від міжнародних установ, тому готові "знехтувати висновками експертів Світового банку та Єврокомісії щодо корупційної складової подібного сценарію".

Опозиційна депутат також вважає, що цим "влада чітко вказала, де братиме кошти на вибори".

За словами Оробець, "обсяг коштів, які влада планує вкинути в інформаційний вакуум, складає близько двох третин останнього українського бюджету".

"Сотні мільйонів бюджетних коштів сьогодні рятують журналісти завдяки офіційній інформації, що має публікуватися в зв’язку з проведенням тендерних процедур. Лише на зриві трьох протиправних угод Укрзалізниці було збережено 835 мільйонів гривень", - зазначає вона.

"А в разі набуття проектом сили закону ніхто і ніколи вже не знатиме ні про угоди, ні про їх обсяги, ні про кінцевих отримувачів наших з вами грошей", - стверджує Оробець.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...