Журналістам порадили берегти таємницю переписки політиків

Понеділок, 30 липня 2012, 18:37

Журналісти повинні поважати право осіб на таємницю спілкування чи листування в інформаційно-телекомунікаційних мережах, у тому числі й політичних діячів.

Таку думку висловив експерт Ради Європи Бертіль Котьє під час прямого включення на дев’ятому засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

"Таємниці телекомунікацій потрібно дотримуватись", - наголосив він, повідомляє прес-служба президента України.

Котьє зазначив, що коли людина стає політиком, її приватне життя стає більш доступним для загалу. Проте навіть у цій ситуації журналісти повинні поважати й дотримуватися права політиків на таємницю листування, зокрема і в інформаційно-телекомунікаційних мережах.

Учасники засідання "Відкритої розмови" домовилися надіслати експерту запитання щодо міжнародного досвіду у вирішенні ситуації, коли ЗМІ публікує особисте sms-листування політика.

Як відомо, у демократичних країнах діє принцип, що інформація про приватне життя політиків та суспільних діячів може бути оприлюднена, якщо є суспільно важливою, бо інтерес громадськості в такому разі превалює над інтересом окремої людини.

Останнім часом в українських ЗМІ з’являлися витримки з переписки політиків, яку вдалося підгледіти журналістам.

Зокрема, така скандальна публікація стосувалася sms-переписки депутата від Партії регіонів Володимира Ландіка, через що він поскаржився Генпрокуратурі на інтернет-видання LB.ua за "втручання в особисте життя". Потім "регіонал" запевняв, що відкликав скаргу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування