Литвин уже пропонує визнати нечинним підписаний ним мовний закон

Середа, 1 серпня 2012, 10:51

Голова Верховної Ради Володимир Литвин пропонує ухвалити закон "Про порядок застосування мов в Україні", який передбачає скасування закону "Про засади державної мовної політики".

Законопроектом №11052, зокрема, визначаться, що "державною мовою в Україні є українська мова", вона застосовується на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Держава, за законопроектом, "сприяє та заохочує використання державної мови в засобах масової інформації, освіті, науці, культурі, інших сферах суспільного життя".

Цей документ також визначає порядок та межі використання "регіональної мови або мови меншини, мови національної меншини" відповідно до Європейської хартії та "регіональної мови обласного значення" – мови, носії якої складають 15% і більше у області, АР Крим, Києві чи Севастополі (за переписом населення).

За проектом, акти Верховної Ради, президента, Кабінету міністрів, органів влади АР Крим, центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування оприлюднюються державною мовою.

"У разі запровадження в порядку, встановленому цим Законом, заходів, спрямованих на використання регіональної мови обласного значення акти місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також органів влади Автономної Республіки Крим оприлюднюються також відповідною регіональною мовою", - сказано в законопроекті.

Мовою роботи, діловодства і документації, а також взаємовідносин органів державної влади та органів місцевого самоврядування є державна мова; у Криму, місцевих органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування разом із державною мовою може використовуватися відповідна регіональна мова.

"Посадові та службові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування зобов’язані володіти державною мовою, спілкуватися нею із відвідувачами, а в межах адміністративно-територіальної одиниці, в якій запроваджено заходи, спрямовані на використання регіональної мови обласного значення, – також відповідною регіональною мовою", - сказано в законопроекті.

Судочинство провадиться державною мовою, але забезпечується можливість подання клопотань, доказів, інших документів також "регіональною мовою, мовою меншини або мовою національної меншини в Україні".

Громадяни вільні вибирати мову навчання, але вивчення державної мови є обов’язковим.

Цей закон набуває чинності одночасно з законом про внесення змін до закону "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин" щодо встановлення диференційованого застосування положень Європейської хартії до мов, на які вона розповсюджується в Україні.

У прикінцевих положеннях законопроекту також пропонується визнати таким, що втратив чинність, закон "Про засади державної мовної політики". У пояснювальній записці сказано, що його положення не відповідають Конституції та іншим законам України, а зокрема – закону про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News