Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Активіст російської опозиції просить притулку в Україні

Понеділок, 13 серпня 2012, 17:52

Активіст "Другой России" Олексій Дев'яткін і його дружина Дженні Курпен просять політичного притулку в Україні, побоюючись карного переслідування в справі про безпорядки на Болотній площі 6 травня.

Про це "Інтерфакс-Україна" повідомив прес-секретар незареєстрованної партії "Другая Россия" Олександр Аверін.

"Олексій Дев'яткін і журналістка Дженні Курпен попросили притулку в Україні. Їх обох неодноразово викликали в Слідчий комітет, і, хоча їх не було на Болотній, ми знаємо по прецедентах, що людей за аналогічних обставин заарештовували", - сказав він.

За його словами, Дев'яткіну раніше дали умовний термін за статтею про масові безладдя (ст. 212 КК РФ) за акцію нацболів біля приймальні адміністрації глави держави.

У Міжрегіональній правозахисній асоціації "Агора", у яку звернулася Курпен, повідомили, що фахівці програми юридичного захисту ХІАС (Hebrew Immigrant Aid Society - Суспільство допомоги єврейським іммігрантам), організації-партнера управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні вже допомогли Курпен і Дев'яткіну зібрати необхідний пакет документів.

За словами офіційного представника "Агори" Дмитра Колбасіна, у випадку відмови української сторони вони готові звернутися до влади інших європейських країн.

"Незалежно від результату ми пройдемо всю цю процедуру для того, щоб у випадку відмови мати право подавати заяву про передачу нас до третьої країни (Швеція, Фінляндія, Голландія, США). Зараз ми повинні пройти кілька інтерв'ю в міграційній службі України й медичне обстеження", - процитував журналістку Колбасін.

Він відзначив, що Курпен і Дев'яткіна затримали на Тверській вулиці, а ще одного активіста "Другой России" Олександра Каменського –  на Площі Революції.

"Проте, за словами Курпен, незважаючи на алібі, Каменського заарештували за підозрі в організації масових безпорядків", - сказав Колбасін, пояснивши, що, на думку Курпен, "її й Дев'яткіна очікує в Росії подібний сценарій".

20 червня під підписку про невиїзд відпустили прихильника незареєстрованної партії "Другая Россия" Олександра Каменського, який перебував під арештом з 14 червня.

За словами адвоката Євгенія Архипова, Каменського відпустили, оскільки слідство упродовж встановленого законом часу не висунуло проти нього обвинувачення. Прихильника "Другой России" затримали 6 травня біля станції метро "Театральна".

6 травня погоджений з московською владою "марш мільйонів" на Болотній площі переріс у зіткнення демонстрантів з поліцією. Опозиція обвинуватила поліцію в перешкоджанні ходи й мітингу, а поліція обвинуватила опозицію в навмисній провокації. Почалися безладдя, були затримані більше 400 людей.

В акції, за даними організаторів, брало участь близько 20 тисяч людей, за даними поліції – близько 8 тисяч.

У день "маршу" були порушені кримінальні справи по ст. 212 КК РФ (заклики до масових безпорядків) і ст. 318 КК РФ (застосування насильства відносно представника влади).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування