Україна видасть Росії підозрюваного в підготовці замаху на Путіна

Вівторок, 14 серпня 2012, 16:19

Апеляційний суд Одеської області підтримав пропозицію про екстрадицію до Росії головного фігуранта в кримінальній справі за фактом підготовки замаху на президента РФ Володимира Путіна Адама Осмаєва.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На засіданні 14 серпня суд визнав недостатніми аргументи адвокатів і погодився з рішенням Генпрокуратури екстрадувати Осмаєва до Росії на підставі запиту від Генпрокуратури РФ.

Мотивувальну частину рішення суд оголосить у середу, 15 серпня, о 9.30.

На початку засідання колегії суддів передали заяву Осмаєва, у якім він попередив суддів, що вони будуть співучасниками його вбивства у випадку його видачі РФ. Він також направив цю заяву президентові України, посольствам США й країн ЄС.

У заяві Осмаев також відзначив, що не вчиняв злочинів, у яких він обвинувачується, і "навіть не є тим самим Осмаєвим".

Затриманий за підозрою організації замаху на Путіна. Фото 1tv.ru 

Разом з тим, як відзначив новий адвокат Осмаєва Валерій Кочетов, екстрадиція може відбутися упродовж 30 днів.

Він додав, що чітких строків на екстрадицію закон не передбачає, але саме стільки, на його думку, буде потрібно на підготовку всіх необхідних документів.

Кочетов також неодноразово підкреслив, що рішення суду не правочинне, тому що засідання проходило за відсутності самого Осмаєва, а також, формально, без захисника (дружина Осмаєва Аміна Окуєва не встигла укласти договір про адвокатські послуги з Кочетовим до засідання суду).

Проте, захист і рідні Осмаєва мають намір домагатися скасування рішення суду.

"Юридично немає можливості подати касаційну скаргу на цей рішення. Однак ми маємо намір подати позов у Європейський суд із прав людини з вимогою розглянути цю справу негайно, тому що мова йде про життя й смерть людини, а також звернутися до президента України як гаранта Конституції у зв'язку з порушенням прав Осмаєва", - сказав Кочетов.

Раніше повідомлялося, що 4 лютого в Одесі в ході спеціальної операції були затримані ймовірні злочинці, що перебували в міжнародному розшуку. Ці особи підозрюються в здійсненні вибуху в Одесі 4 січня 2012 року, під час якого загинув 26-річний громадянин РФ Руслан Мадаєв і серйозно постраждав 28-річний громадянин Казахстану Ілля П'янзін.

Генпрокуратура України направила кримінальну справу, порушену раніше органами МВС за ст. 263 КК України ("незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами"), для розслідування в слідчий відділ УСБУ Одеської області. На місці пожежі були знайдені елементи саморобних вибухових обладнань.

П'янзін, який отримав травми під час інциденту, був затриманий і почав активно співпрацювати зі слідством, повідомивши, що лідером їх групи був Осмаєв ( його затримали в Одесі в лютому, за тиждень до президентських виборів у Росії).

27 лютого в СБУ підтвердили інформацію про те, що російські й українські спецслужби запобігли планам терористів, затриманих в Одесі, які готували замах на прем'єр-міністра Росії Путіна після президентських виборів у РФ.

Генпрокуратура України одержала запит від Генпрокуратури РФ про видачу Осмаєва, підозрюваного в причетності до підготовки замаху на Путіна.

У березні 2011 року показання підозрюваних дозволили порушити у відношенні затриманих справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 258-3 КК України ("створення терористичної організації"), ст. 14, ст. 258 КК України ("підготовка теракту").

За інформацією газети "Сегодня" Осмаєв очолював в Одесі гніздо терористичної організації "Імарат Кавказ" і був резидентом цього угруповання в Україні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News