Євродепутат: ЦВК порушила Конституцію, відмовивши Тимошенко і Луценку

Субота, 18 серпня 2012, 18:58

Проведення парламентських виборів без лідерів опозиції – Юлії Тимошенко та Юрія Луценка – є соромом для влади України.

Таку думку висловив депутат Європарламенту Чарльз Теннок (група європейських консерваторів та реформістів), повідомляє сайт Тимошенко.

"Особисто для мене, парламентські вибори в Україні, позбавлені опозиційних лідерів, - сором, а їх результат не представлятиме реального вердикту народної думки, і ця ситуація підірве легітимність обраних парламентарів", - сказав Теннок.

Євродепутат також додав, що ініціюватиме окрему доповідь Європейського парламенту щодо недемократичності проведення парламентських виборів в Україні.

"За згодою, Європейський парламент, коли спостерігає за виборами в країнах ОБСЄ працює у форматі "трійки" з ОБСЄ та Радою Європи при підготовці спільної фінальної доповіді. Водночас, це – добровільна згода, і я, за необхідності, закличу Європарламент підготувати окрему доповідь, яка висвітлить недемократичний клімат, в якому проводяться ці вибори", - наголосив він.

У свою чергу депутат Європарламенту, віце-президент Європейської народної партії Яцек Сарюш-Вольські (група народних партій, Польща) додав, що відмова ЦВК зареєструвати Тимошенко та Луценка кандидатами у народні депутати є продовженням політики чинної влади на усунення лідерів опозиції від участі у політичному житті країни.

"Відмовивши в реєстрації Тимошенко та Луценку, Центральна виборча комісія порушила українську Конституцію. Цей текст розрізняє право на реєстрацію кандидатом та право на участь у виборах: він говорить, що засудження може бути причиною у відмові особи стати членом парламенту, однак уточнює, що засудження не може бути підставою для відмови у реєстрації на парламентських виборах", - сказав він.

"Важко уявити, щоб це рішення не ускладнило ще більше відносини Україна-ЄС. Мабуть, стане навіть складніше українській владі отримати будь-яке спрощення у діалозі, що, у свою чергу, вразить звичайних громадян України", - зазначив євродепутат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...