Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Херсоні теж зробили російську мову "регіональною"

Вівторок, 21 серпня 2012, 18:14

Херсонська міськрада ухвалила рішення про реалізацію на території міста положень закону "Про засади державної мовної політики", що передбачає надання російській мові статусу регіональної.

За ухвалення цього рішення на сесії у вівторок проголосували 47 з 56 присутніх у залі депутатів (усього в раді 78 депутатів), повідомляють "Українські новини".

Мер Херсона Володимир Сальдо сказав у виступі, що на території Херсонської міськради (з підпорядкованими передмістями) українську мову рідною вважають 56,2% населення, російську - 42,5%.

Перед голосуванням депутат Володимир Миколаєнко (фракція ВО "Батьківщини") запропонував не ставити це питання на голосування, однак його пропозицію не підтримали.

Перед сесією близько 50 осіб-представників опозиційних партій провели перед будівлею міськради двогодинний пікет на знак незгоди з наданням російській мові статусу регіональної.

Як відомо, Верховна Рада 3 липня ухвалила в другому читанні законопроект "Про засади державної мовної політики". 8 серпня президент Віктор Янукович підписав його.

Цей закон передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади за проживання мінімум 10% носіїв на територіях, на яких розповсюджено цю мову.

Законом передбачається, що в контексті Європейської хартії регіональних мов або мов меншин заходи, спрямовані на використання таких в Україні, застосовуються до 18 мов.

З 13 серпня статус регіональної російській мові надали обласні Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Одеська, Херсонська, а також міські Ізмаїльська, Одеська, Севастопольська, Харківська й Миколаївська ради.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування