Україна відмовила Осмаєву в наданні притулку - дружина

Вівторок, 21 серпня 2012, 20:26

Україна відмовилася надати притулок підозрюваному в організації замаху на президента РФ Володимира Путіна Адаму Осмаєву.

Про це повідомила цивільна дружина Осмаєва Аміна Окуєва, інформує "Інтерфакс-Україна".

За її словами, Осмаєв справді попросив притулок в Україні, однак Державна міграційна служба відмовилася навіть прийняти до розгляду цю справу.

"Хоча причини, які вказувалися в документах, більш ніж вагомі", - зазначила вона.

Це рішення, за словами Окуєвої, було оскаржене в Апеляційному суді, який найближчим часом повинен розглянути це питання.

За словами цивільної дружини фігуранта скандальної справи, паралельно Осмаєв буде просити статус політичного біженця в Грузії чи Фінляндії.

"Ми вже передали документи грузинським чиновникам і просимо надати саме політичний притулок. Документи зараз перебувають на розгляді грузинською стороною", - розповіла Окуєва.

Водночас, вона не виключила, що якщо Грузія відповість відмовою, то прохання про статус біженця буде спрямоване фінській владі.

Раніше в представництві Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні розповіли, що Осмаєв попросив притулку в Україні.

Україна за рекомендацією Європейського суду з прав людини призупинила процедуру екстрадиції Осмаєва, який підозрюється в організації замаху на чинного президента РФ Володимира Путіна.

4 лютого в Одесі в ході спецоперації були затримані ймовірні злочинці, які перебували в міжнародному розшуку. Ці особи підозрюються в скоєнні вибуху в Одесі 4 січня 2012 року.

Спершу справа була порушена за ст. 263 КК України ("незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами чи вибуховими речовинами").

П’янзін, який отримав при інциденті травми, був затриманий і почав співпрацювати зі слідством. Він повідомив, що лідером їхнього угрупування був Осмаєв (того затримали в Одесі в лютому).

У лютому в СБУ підтвердили, що російські й українські спецслужби запобігли планам групи Осмаєва вчинити замах на Путіна після президентських виборів у РФ.

У березні 2011 року у відношенні затриманих порушили справу за ст. 258-3 КК України ("створення терористичної організації") і ст. 14, ст. 258 КК України ("підготовка теракту").

Генпрокуратура України після затримання підозрюваних отримала запит від Генпрокуратури РФ про видачу підозрюваних.

Апеляційний суд Одеської області 14 серпня ухвалив екстрадіювати Осмаєва в Росію, але після рекомендацій Європейського суду процедура була призупинена.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування