Ялта теж узяла "мовний" закон на озброєння

Вівторок, 21 серпня 2012, 21:16

Ялтинські депутати дали старт початку реалізації на території міста положень закону "Про засади державної мовної політики".

Відповідне рішення ухвалено 21 серпня на позачерговій сесії міськради Ялти, повідомляє прес-служба міськради.

Виконавчому комітету Ялтинської міськради доручено в 3-місячний термін розробити, затвердити й забезпечити заходи щодо реалізації норм закону "Про засади державної мовної політики" і внести на розгляд сесії проект рішення про заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин на території Ялти.

До розробки заходів мають бути залучені громадяни, громадські організації, інші інституції громадянського суспільства, депутатський корпус.

Рішення міськради ухвалене у відповідності зі ст.10 Конституції України, законом "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов чи мов меншин", ст.7 закону "Про засади державної мовної політики", ст.26 закону "Про місцеве самоврядування в Україні".

Депутати також урахували постанову Верховної Ради АРК про першочергові заходи щодо виконання в АРК закону "Про засади державної мовної політики", підкреслюють у раді.

Голова Постійної комісії ВР АРК щодо освіти, науки, справ молоді й спорту Валерій Косарєв зазначив, що ще в 2010 році в доповіді й рекомендаціях Ради Європи констатувалося порушення прав людини в Україні на використання рідної регіональної мови чи мови меншин практично в усіх сферах.

Косарєв навів дані, згідно з якими з 1990 року в Україні число шкіл із російською мовою навчання зменшилося на 3484 (понад 65%) на користь україномовних і змішаних і становить тепер 1149 шкіл, а число учнів у них зменшилося в 7 разів.

У 15 західних і центральних областях країни, за його словами, працює лише 15 російськомовних шкіл (0,1%), а у Вінницькій, Івано-Франківській, Волинській, Тернопільській, Київській, Рівненській, Чернігівській областях, де за даними 2001 року проживає понад 200 тисяч російськомовних, немає жодної школи з російською мовою навчання.

Водночас, кількість студентів вузів III-IV рівнів акредитації, які навчаються російською мовою, тільки за 7 років зменшилося на 172498 осіб (44,2%) і склало в 2010/11 навчальному році 10,2% від загального числа студентів, обурився Косарєв.

А міський голова Олексій Боярчук зазначив, що при переписі населення за 2001 рік рідною мовою назвали російську 86,8% ялтинців, українську – 10,1%, кримськотатарську – 1,1%.

"Росіянами за національністю назвали себе 65,5% мешканців міста", - сказав мер Ялти, уточнивши, що 99,5% з них заявили, що використовують російську мову, а з 27,7% тих, хто назвав себе українцями, російську мову використовують 64,1%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування