Молдова випередила Україну у відносинах з Європою

Четвер, 23 серпня 2012, 08:21

Канцлер Німеччини Ангела Меркель у вівторок побувала в Молдові, де вона вселила в керівників країни "європатриотизм".

План дій по лібералізації візового режиму з ЄС у Молдови просунувся далі, ніж в України, пише газета Комерсант.

Меркель провела в Молдові лише півдня, але цього вистачило, щоб вселити в її керівників єврооптимізм.

"Європейська перспектива Молдови - не мрія, а реальність",- заявив молдавський прем'єр Володимир Філат після зустрічі з гостею. Канцлер сперечатися не стала, хоча висловилася обережніше:

"У Молдови є європейська перспектива, але це покроковий процес. Уряд просувається в цьому напрямку, необхідно виконувати взяті зобов'язання". 

У Кишиневі розраховують, що візит пані Меркель посприяє зближенню з ЄС.

"Німці вже значно пом'якшили свою позицію щодо надання нам безвізового режиму з ЄС. Є всі підстави думати, що до 2014 року візи будуть скасовані",- запевнив співрозмовник в молдавському МЗС.

За його словами, раніше у відносинах з Кишиневом ЄС оглядався на Київ, який до сварки із Брюсселем через вирок Юлії Тимошенко був у кроці від підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Тепер, каже дипломат, ситуація змінилася. "Ще нещодавно Україна була для європейців пріоритетом. Вважалося, що кроки назустріч Молдові будуть дратувати Київ. Тепер все навпаки — у Брюсселі вважають, що наше зближення з ЄС буде сигналом Україні: реформуйтеся й одержите те ж, що й молдовани",— пояснив співрозмовник. 

Як відомо, Меркель відмовилася приїжджати в Україну на ігри під час Євро-2012.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування