Між Молдовою й Україною розгорівся шпигунський скандал

Вівторок, 7 серпня 2012, 10:08

В Одесі за підозрою в шпигунстві арештований громадянин Молдавії, колишній журналіст Семен Нікулін.

Про це пише газета Комерсант із посиланням на джерела в службі інформації й безпеки  Молдавії.

Про затримання в Одесі громадянина Молдавії Семена Нікуліна, 1974 року народження, повідомили джерела в службі інформації й безпеки Молдови.

За словами співрозмовників, він був затриманий на підставі статей Кримінального кодексу за "передачу або збір з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам інофрмації, що становить державну таємницю".

Інформацію про затримання Нікуліна підтвердили й у міністерстві закордонних справ і європейської інтеграції Молдавії, відмовившись, втім, від офіційних коментарів. 

За інформацією видання, українські спецслужби затримали підозрюваного ще вночі 13 квітня.

Шевченківський райсуд Києва санкціонував арешт Нікуліна, який наразі утримується в київському СІЗО СБУ, 16 квітня.

Примітно, що протокол про затримання нібито молдавського шпигуна була складена лише о 21.00 того ж дня, при цьому в ньому були відсутні якісь згадування про понятих і про вилучені в затриманого секретні документи.

Проте саме факт одержання такого роду документів від хазяїна квартири, у якій затримали Семена Нікуліна, послужив підставою для обвинувачень у шпигунстві.

Їхня передача була зафіксована заздалегідь установленими у квартирі схованими камерами відеоспостереження.

Втім, про результати експертизи згаданих документів на предмет того, чи дійсно вони містять державну таємницю, так само як і про те, коли справа може бути передана до суду, поки нічого невідомо. 

Як розповів  на умовах анонімності один зі співробітників молдавської СІБ, СБУ зверталася до цієї спецслужби із приводу справи Нікуліна.

СІБ надала адвокатам арештованого й українській стороні повну інформацію про нього, і висловила сумнів в його причетності до шпигунства.

"Ми роз'яснили, що Семен Нікулін як професійний журналіст і співробітник прес-центру Об'єднаної контрольної комісії прекрасно розумів, що можна, а що не можна, і навряд чи по своїй волі міг брати участь у якихось шпигунських іграх",- повідомив співрозмовник.

На момент затримання Нікулін був діючим співробітником прес-центру Об'єднаної контрольної комісії - тристоронній орган, що керує миротворчою операцією в Придністров'ї. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування