Держкомтелерадіо підготував новий проект суспільного телебачення

Вівторок, 11 вересня 2012, 10:20

Держкомітет з питань телебачення й радіомовлення підготував і передав у Кабінет міністрів нову версію законопроекту "Про суспільне телебачення й радіомовлення".

Згідно з новою версією документа, Національна суспільна телерадіокомпанія буде створена на базі "існуючих структур", повідомляє "Комерсант-Україна".

Однак, як повідомив голова Держкомтелерадіо Олександр Курдинович, Кабмін повинен прийняти рішення, на базі яких саме телерадіокомпаній це буде зроблено, і щодо строків їх трансформації.

Проект серед іншого припускає, що упродовж перших 4 років телерадіокомпанія буде фінансуватися з держбюджету.

При цьому суспільне телебачення не зобов'язане висвітлювати діяльність державних органів. Ефірний час може надаватися тільки для екстрених офіційних виступів президента, спікера парламенту, прем'єр-міністра, голів Верховного й Конституційного судів. 

Роботу Національної суспільної телерадіокомпанії буде контролювати наглядова рада, яка буде складатися з 17 членів — 14 представників всеукраїнських громадських організацій, а також трьох представників Кабміну.

У колишній редакції пропонувалося ввести в наглядацьку раду сімох представників уряду.

Як пояснив Курдинович, представництво Кабміну було скорочено на вимогу Ради Європи.

Після закінчення строку бюджетного фінансування, Національна суспільна телерадіокомпанія може фінансуватися за рахунок абонентської плати, продажу власного телі- і радіопродукта, добровільних неанонімних благодійних внесків. Крім того, частину коштів суспільне телебачення має право одержувати за рахунок розміщення програм держзамовлення, але при цьому їх частка не повинна перевищувати 20% від усього обсягу мовлення. 

За прогнозами голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Юрія Стеця ("Наша Україна—Народна самооборона"), розгляд нового варіанта законопроекту можливий не раніше грудня, оскільки документ має бути схвалений в різних профільних комітетах.

Один з авторів законопроекту, бютівець Андрій Шевченко також нагадав, що в парламенті вже близько двох років перебуває законопроект N7241 про суспільне телебачення, і за регламентом інший документ на таку ж тематику не може бути розглянутий, поки не буде прийнято рішення по суті попереднього.

Примітно, що автори документа упевнені, що він почне діяти вже в наступному році. У перехідних положеннях законопроекту вказується, що закон "набуває чинності з 1 січня 2013 року". 

Як відомо, дискусія щодо створення суспільного телебачення в Україні ведеться вже довгий час. Зокрема, створити його передбачалося після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах в 2004 році, однак влада розійшлися в думках, чи створювати його на базі Національної телекомпанії України (НТКУ) або робити з нуля після парламентських виборів 2006 року.

Про створення суспільного телебачення на державному рівні знову заговорили в червні 2010 року. Президент Віктор Янукович запропонував затвердити й винести на громадське обговорення концепцію суспільного каналу.

Затверджений улітку 2011 року Кабміном документ був переданий в адміністрацію президента. Але наприкінці 2011 року він був повернутий на доопрацювання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News