Пшонка готовий урізати собі повноваження

П'ятниця, 14 вересня 2012, 16:44

Генпрокурор Віктор Пшонка висловив готовність в обмеженні повноважень прокуратури в процесі реформування.

Про це він заявив під час наради за участі прокурорів обласного рівня, повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Він зазначив, що законопроект про зміни до закону "Про прокуратуру" у першу чергу спрямований на забезпечення виконання взятого Україною перед Радою Європи зобов’язання, а саме змінити роль та функції Генпрокуратури.

"На мою думку, в першу чергу ми маємо зважати на державницький та системний підхід до проблеми реформування прокуратури, а не на кількість повноважень того чи іншого правоохоронного орану. І якщо сьогодні є об’єктивна необхідність у коригуванні повноважень прокурора у сфері нагляду за додержанням та застосуванням законів і представництва громадян і держави в суді, то ми це робитимемо", - зазначив він.

Пшонка підкреслив, що прокуратура йде на обмеження своїх повноважень і вважає цей крок лише початком на шляху комплексного реформування правоохоронної системи у державі.

Він зазначив, що основними змінами у цьому законопроекті є суттєве обмеження існуючих повноважень прокурора при здійсненні правозахисної та представницької діяльності.

Встановлено вичерпний перелік підстав для перевірок. І перевірки здійснюватимуться лише у разі їх попереднього розгляду компетентними органами, до початку проведення перевірки керівництво прокуратури повинно винести ґрунтовну постанову, яку може бути оскаржено.

Крім того, законопроект передбачає скасування такої форми прокурорського реагування як припис. Прокурора також позбавлено права вносити протести і виносити постанови про порушення дисциплінарного провадження.

Документом, також передбачена трансформація наглядової функції прокуратури, яка виписана, так, що зорієнтована передусім на захист інтересів суспільства.

Як відомо, Рада Європи неодноразово наполягала на змінах до законодавства для обмеження повноважень прокуратури.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування