В ОБСЄ теж протестують проти криміналізації наклепу в Україні

Середа, 19 вересня 2012, 15:38

ОБСЄ сподівається на відхилення в другому читанні закону про наклеп, що передбачає криміналізацію дифамації.

Про це заявила представник ОБСЄ зі свободи медіа Дуня Міятович в середу в Відні, повідомляє прес-служба організації.

"Я закликаю всіх членів парламенту відхилити запропоновані зміни, які будуть представляти собою серйозну перешкоду для свободи ЗМІ в країні. Криміналізація висловлювання в сучасній демократії означає придушення дискусії та захист державних посадових осіб від критики, і може привести тільки до самоцензури з боку ЗМІ ", - сказала Міятович.

"Я щиро сподіваюся, що ці зміни не будуть прийняті у другому читанні, так що ЗМІ в Україні зможуть продовжувати свою важливу роль інформування громадськості з питань, що становлять суспільний інтерес, не боячись пред'явлення кримінальних звинувачень", -сказала Міятович.

Міятович написала листа міністру закордонних справ Костянтину Грищенко 14 вересня, висловлюючи занепокоєння.

"У 2001 році Україна була однією з перших країн у регіоні ОБСЄ, які скасували кримінальну відповідальність за наклеп, з цією важливою реформою було пов’язане те, що Україна досягла репутацієї одного з найбільш ліберальних правових середовищ для ЗМІ в регіоні", - зазначила представниця ОБСЄ в листі.

Як відомо, Верховна Рада прийняла у вівторок в першому читанні поправки до Кримінального кодексу, що передбачають кримінальну відповідальність за наклеп. За це передбачається покарання до трьох років позбавлення волі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...