Пинзеник: визнання боргу корпорації ЄЕСУ державним є нонсенсом

Середа, 19 вересня 2012, 17:41

Визнання комерційного боргу корпорації ЄЕСУ державним є нонсенсом і небезпечним прецедентом.

Про це заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, коментуючи рішення щодо боргу корпорації "ЄЕСУ".

"Українське законодавство, як і в усьому світі, розмежовує відповідальність держави і підприємств – держава не відповідає за зобов’язаннями підприємств, а підприємства не відповідають за зобов’язаннями держави", - наголосив Пинзеник.

Екс-міністр зауважив, що комерційний борг може стати державним лише у випадку, коли він пройшов визначену законодавством процедуру отримання гарантії, а сам факт вступу гарантій в силу ув’язується з невиконанням боржником своїх зобов’язань.

"З цих причин при оцінці боргу будь-якої країни у світі до прямого державного боргу - боргу інститутів держави, завжди додають гарантований борг (комерційний борг, щодо якого видана гарантія Уряду). Бо останній – це потенційний державний борг", - зазначив Пинзеник.

"На сьогодні прямий і гарантований борг - 497 млрд. грн. Склад цього боргу відомий. Перелік боргів і боржників веде Міністерство фінансів. У цьому переліку ніколи не було заборгованості ЄЕСУ", - зауважив економіст.

За його словами, якби цей борг був гарантованим, то невиконання боржником своїх зобов’язань призвело б до автоматичного вступу в силу державної гарантії, а невиконання зобов’язань державою вже давно мало б своїм наслідком дефолт.

"Я не бачу підстав для того, щоб за борги комерційної структури відповідав бюджет, тобто український вчитель, лікар, пенсіонер, військовий", - зазначив Пинзеник.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування