FEMEN звинувачує журналістку в наклепі й подає до суду

Понеділок, 24 вересня 2012, 11:29

Рух FEMEN стверджує, що не платить активісткам за акції, і подає до суду на авторів програми "Грошi" на каналі "1+1" за нібито наклеп про себе.

"Таємне вживляння журналістки в організацію – фальшивка, усі заяви програми "Грошi" про рух – груба брехня і наклеп", - сказано в заяві.

За словами FEMEN, наприкінці серпня журналістка Дарина Чиж від імені "Гроші" запропонувала руху взяти участь у журналістськім розслідуванні про діяльність громадських організацій в Україні – і активістки погодилися, узгодивши сценарій сюжету про себе.

"З 11 по 18 вересня ми вели зйомки в Україні й у Франції. В інтересах розслідування ми навмисно почали переговори з потенційними охочими замовити акції протесту, з метою виявлення політичних сил, які практикують наймання громадських активістів у період парламентських виборів в Україні", - сказано в заяві.

За словами активісток FEMEN, журналістка побажала брати участь у топлес-акціях FEMEN, щоб відчути різницю між ставленням французької поліції та української міліції, також були заплановані "зйомки прихованою камерою в міліцейській дільниці".

"Бурхливий потік бесфактажного лайна, який вилився на нас у кінцевому варіанті програми, змусив рух оприлюднити справжню історію створення даного сюжету й зробити наступну офіційну заяву:

1. Організація FEMEN ніколи не платить активісткам за акції, усі учасниці руху беруть участь у протестах на добровільних та ідеологічних засадах.

2. Ніякої прихованої зйомки про організацію не було, усі сцени й діалоги постановочні.

3. Французький офіс FEMEN у Парижі й квартира для проживання активісток надані власниками театру в користування руху безкоштовно.

4. Переліт і проживання журналістки програми "Гроші" у Франції були оплачені її програмою.

5. Журналістка Дарина Чиж не брала участь в акції FEMEN у Парижі.

6. Сума оренди київського офісу завищена в 2 рази.

7. FEMEN ніколи не приховували, що 4 організатори руху отримують матеріальну допомогу від організації, порядок сум становить від 4800 до 8000 гривень.

8. Джерелом доходів організації є приватні пожертвування й кошти з продажів одягу й аксесуарів під брендом FEMEN", - стверджує рух.

За словами активісток, "усі дані, озвучені у програмі "Гроші" від 19 вересня 2012 року, – вигадані чи свідомо гіпертрофовані".

"Оскільки жоден із закадрових коментарів не підкріплений документально, ми звинувачуємо програму "Грошi" у замовному сюжеті про FEMEN і подаємо до суду на авторів програми за свідомий наклеп", - сказано в заяві.

Рух також додає сценарій і підтвердження, що він надійшов від Чиж.

 
 
 

Водночас, ТСН повідомляє, що учасниця FEMEN Інна Шевченко відкрила в Парижі Центр підготовки екстремісток. Із посиланням на нову учасницю руху, служба новин відзначає, що гроші постійно надходять Шевченко – по 5 тисяч доларів, але фінансуються лише головні учасниці FEMEN, а інші – на нерегулярних доходах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування