Freedom House на прикладі вінка і Януковича розповів про користь інтернет в Україні

Понеділок, 24 вересня 2012, 14:29

Freedom House зазначає, що в Україні інтернет часто слугує як вихід для новин, які замовчуються традиційними ЗМІ.

Про це йдеться у своїй доповіді організації "Свобода мережі 2012. Світова оцінка інтернет та цифрових медіа", оприлюдненій у понеділок.

Організація наводить приклад інциденту з вінком під час офіційної церемонії покладання квітів президента Віктора Янукович.

нтернет часто слугує як останнє запасне джерело для новин та контенту, який  не виходить традиційних медіа. Так було у випадку з відео 2010 року, коли вінок поривом вітру впав на голову президента Віктора Януковича під час церемонії… у Києві", - сказано у доповіді.

"Незважаючи на те, що це було знято всіма, відео не потрапило у вечірні новини більшості національних каналів через заклик влади або самоцензуру персоналу, яку часто застосовують у темах, пов'язаних з бізнесовими або політичними інтересами власниками медіа", - нагадує організація.

"Однак відео все одно потрапило в інтернет і отримало 700 тисяч переглядів за 18 годин", - додали у звіті.

Також в організації додають, що були зареєстровані періодичні спроби державного тиску для того, щоб прибрати певний он-лайн контент. Так, було в лютому 2012 року, коли представник МВС намагався добитися кримінальної справи проти видання та закриття он-лайн ресурса за поданням інспектора "Кобри" ДАІ МВС Гетманцева.

"Спроби маніпулювати онлайн-картиною новин не є багаточисельними, але є кілька провладних новинних сайтів, як і медіа, які підтримують певні політичні фігури або ідеї. Деякі вебсайти належать холдингам, якими володіють олігархи, наближені до Партії регіонів та інші політичні сили", - йдеться у звіті.

Freedom House також відзначає феномен троллінга в українському інтернеті та додає, що це активізується особливо під вибори.

"Спільний метод маніпуляцій – це проплачені коментатори або "троллі" на новинних сайтах та у соціальних мережах. ..Більшість політичних аналітиків не вбачають у цьому ефективно політичну стратегію, оскільки користувачі часто впізнають троллів та не беруть до уваги їхні коментарі", - зазначають у доповіді.

"У цілому, тим не менше, он-лайн медіа представляють багато позицій  з великим представництвом незалежних медіа, які грають роль сторожових псів та проводять розслідування", - йдеться у доповіді.

"Обговорення політичних та соціальних проблем вільне на інтернет-форумах та в коментарях на таких сайтах як "Українська правда" та "Кореспондент". Також дозволено доступ до сайтів закордонних медіа", - додає Freedom House.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:43
Чи може дзвінок чи відео з полону змінити статус зниклого безвісти – пояснює Координаційний штаб
13:38
Вночі основною ціллю росіян був Івано-Франківськ – ПС
13:25
фотоУ Києві прощаються з письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
13:19
Співвласник "Космолоту" заявляє, що українські чиновники вимагають в нього мільйони євро – FT
13:01
Проєкт української фотографки Юлії Кочетової переміг у World Press Photo 2024
12:59
Удар по аеродрому в Джанкої: ГУР повідомило про ураження 4 установок С-400 ворога
12:50
футболЛунін про серію пенальті проти "МанСіті": Ми готувалися до всіх можливих пенальтистів і вирішили ризикнути
12:47
Розвідка Британії: Чорноморський флот РФ суттєво знизив активність та ховається у Новоросійську
12:43
МВС: Жодного випадку контрабанди зброї з України не зафіксовано
12:39
оновлено В Україні вила тривога: у Дніпрі пролунали вибухи
Усі новини...