Японія й Китай не змогли помиритися. У хід пішли водомети

Вівторок, 25 вересня 2012, 11:44

Переговори на рівні заступників голів МЗС Японії й Китаю, які відбулися у вівторок у Пекіні, завершилися безрезультатно.

Про це заявив заступник міністра іноземних справ Тікао Каваї, який брав участь у переговорах від японської сторони, передає ИТАР ТАСС.

"Переговори завершилися безрезультатно", - підкреслив він.

Японському дипломату також не вдалося домовитися зі своїм китайським колегою Чжан Чжицзюнем про проведення зустрічі на рівні голів зовнішньополітичних відомств двох країн у рамках 67-ої сесії ГенАсамблеї ООН, яка відбувається в ці дні в Нью-Йорку. Це можна вважати справжнім провалом японської дипломатії.

Обидві сторони зайняли в цьому конфлікті вкрай жорсткі позиції й, зважаючи на все, поступатися не збираються.

Тим часом, рівень напруженості у відносинах між Японією й Китаєм на тлі територіальної суперечки навколо островів Сенкаку /Дяоюйдао/ вийшов на новий рівень після того, як до конфлікту відкрито підключився Тайвань.

Він увів більше 50 кораблів у зону, яку Японія вважає своїми територіальними водами.

Крім того, проти тайванських судів уперше була застосована сила - весь ранок в акваторії навколо спірних островів розгортався бій з використанням водяних гармат японською стороною.

Весь цей час у безпосередній близькості перебували п'ять китайських сторожових кораблів. Однак вони не втручалися у те, що відбувалося, а просто спостерігали.

Як відомо, конфлікт між Китаєм і Японією через острови Сенкаку /Дяоюйдао/ загострився після того, як Японська влада купила три з п'яти островів гряди в їхніх приватних власників.

Це викликало різку реакцію в Пекіні, де прокотилася хвиля антияпонських виступів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News