Україна оскаржила рішення про виплату Міноборони РФ боргу ЄЕСУ

Четвер, 27 вересня 2012, 16:02

Уряд України оскаржив рішення Госпсуду Києва про виплату Кабміном Міністерству оборони РФ понад 3,1 млрд грн (близько $390 млн) боргів корпорації ЄЕСУ.

Про це повідомляє прес-служба Мінюсту в четвер у відповідь на інформаційний запит агентства "Інтерфакс-Україна".

"Повідомляємо, що апеляційна скарга на дане судове рішення була подана 25 вересня 2012 року в Київський апеляційний господарський суд Києва представником Кабінету міністрів України", - повідомив Мінюст, цитує агентство.

Як відомо, 19 вересня поточного року Господарський суд Києва частково задовольнив позов Міноборони РФ щодо боргу ЄЕСУ, зобов’язавши Україну виплатити російській стороні 3 млрд 113 млн 53 тис. 506 грн.

Міністерство оборони РФ звернулося в Госпсуд Києва з позовом про виплату урядом України 3 млрд 239,45 млн грн у справі корпорації ЄЕСУ. Російська сторона зажадала залучити в якості відповідача, крім Кабміну України, Державну казначейську службу України. ЄЕСУ в справі фігурує в якості третьої особи.

Зазначений борг, як стверджує позивач, виник наприкінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі з Юлією Тимошенко не виконала гарантоване урядом України на чолі з Павлом Лазаренком угода 1997 року про поставки корпорацією ЄЕСУ продукції для потреб російського оборонного відомства.

Представник корпорації ЄЕСУ в суді заявив, що лист Павла Лазаренка юридично не є держгарантією, а ЄЕСУ виконати поставки в повному обсязі завадив тиск із боку державних органів України.

Представники уряду України на засіданні суду вказували на закінчення терміну позовної давності, а також стверджували, що жодних держгарантій по зобов’язаннях ЄЕСУ не було.

На даний час Київський райсуд Харкова розглядає справу щодо обвинувачення екс-прем'єра, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко в махінаціях у рамках корпорації ЄЕСУ, якою вона свого часу керувала.

Прокуратура заявила позов про відшкодування екс-прем'єром Тимошенко збитку в 19,5 млн грн у справі ЄЕСУ.

Генпрокурор Віктор Пшонка стверджує, що кримінальна справа проти Тимошенко по корпорації ЄЕУ була незаконно закрита в 2005 році під тиском тодішнього президента Віктора Ющенка одразу після призначення Тимошенко главою уряду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування