Андрухович про "наклеп": Треба трупом лягти, а цей закон скасувати

Понеділок, 1 жовтня 2012, 11:10

Письменник Юрій Андрухович вважає, що закон про кримінальну відповідальність за наклеп у разі остаточного ухвалення стане інструментом розправи з інакомислячими.

Про це він заявив у інтерв’ю "Deutsche Welle", даному минулого тижня в німецькому Кельні.

"Та безумовно, що це якесь Середньовіччя, я не знаю, як це ще назвати", - сказав відомий письменник.

"Я просто вважаю, що в нормальному суспільстві був би настільки масовий спротив, що вони б вже наступного дня забули, що взагалі такий закон прийняли, і на колінах би повзли вибачатися за те, що їм навіть у голову таке прийшло. Ну, але у нас, на жаль, заснуло суспільство. У нас всім настільки погано, що всі занурилися в якийсь такий біологічний сон", - додав він.

Андрухович усе ж сподівається, що "цей закон в силу не вступить, але якщо він і вступить в силу, то він не буде виконуватися".

"Хоча він стане інструментом розправи, звичайно, з інакомислячими. Тут уже не тільки політична опозиція, тут уже буде йтися і про таких, як я чи мої колеги по перу. Тому треба трупом лягти, а цей закон скасувати", - заявив письменник.

Як відомо, 1 жовтня під будівлею Верховної Ради відбувається акція протесту проти законопроекту про введення кримінальної відповідальності за наклеп, ухваленого парламентом у першому читанні з ініціативи "регіонала" Віталія Журавського.

Учасники акції вимагають внести до порядку денного Верховної Ради постанову про скасування рішення про ухвалення у першому читанні цього законопроекту.

"Українська правда"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування