Юрист соціологів запевняє, що Королевська отримала всі докази

П'ятниця, 26 жовтня 2012, 23:02

Соціологи надали суду у справі ініційованій партією "Україна - вперед" належні і достатні докази проведення досліджень.

Про це "Українській правді" повідомив представник КМІС у суді Андрій Гук, коментуючи заяву партії "Україна - вперед" щодо надання соціологами неналежних документів.

Він роз’яснив, що "судом витребовувались анкети та інші документи, що відображають результати опитування кожного респондента".

Такими документами є анкети "Думки та погляди населення України: "Exit Poll – 2012" (вересень 2012)" та щоденники інтерв’юерів за квотним завданням, додав юрист.

"Вказані документи містять інформацію, яка має характер персональних даних та пов’язана з висловленням респондентами своїх поглядів та думок. У анкетах також є інформація, яка не пов’язана з тією, яку просить спростувати позивач", - вказує Гук.

"Наприклад, анкета містить питання чи готовий респондент продати свій голос за гроші, за яку саме суму, чи готовий респондент взяти участь у протестах, як респондент ставиться до того, що Віктор Янукович мешкає у шикарному маєтку і таке інше. З огляду на це, відкриття персональних даних респондентів буде грубим порушенням етичних стандартів професійних соціологів", - заявив юрист.

"Разом з тим, на першій сторінці анкети містяться питання, які стосуються предмету судової справи: чи візьме участь респондент у виборах і за яку партію голосуватиме. На останній сторінці анкети містяться прізвища імена та по-батькові інтерв’юера та респондента та їх підписи", - пояснив він.

"Саме ці сторінки анкет і були надані суду у вигляді належним чином засвідчених копій. У щоденниках мстяться також імена респондентів з телефонами та адресами. Тому суду був наданий лише зразок щоденника", - розповів юрист.

Соціологи вважають, уточнив Гук, що "для оцінки факту реального виконання дослідження надані у такій формі документи будуть належними, допустимими та достатніми доказами".

"Всього надано 2043 анкети, як і було зазначено в інформації, оприлюдненій відповідачами. Суду також надано договір між Фондом "Демократичні ініціативи" та КМІС про виконання дослідження та технічний звіт про виконане дослідження", - уточнив він.

"Окремо звертаємо увагу, що надання персональних даних кожного респондента не матиме жодного процесуального значення у даній судовій справі, оскільки законом в межах господарського судочинства не передбачено допит свідків. Тобто навіть якщо відповідачі відкриють персональні дані респондентів, суд не матиме процесуальної можливості допитати цих людей", - підсумував юрист.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...