Міністр Швеції: розмови про санкції проти України уже ідуть в Європарламенті

Субота, 27 жовтня 2012, 17:34

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт заявляє, що Європа занепокоєна протіканням виборів в Україні.

Про це Більдт сказав в інтерв'ю руху "Чесно" в ході конференції у шведському місті Вісбі, яку щороку збирає Міністерство закордонних справ Швеції.

"Попередній звіт щодо виборів викликав серйозне занепокоєння", - сказав Більдт.

Міністр попередив, що для визнання виборів чесними недостатньо оцінки тільки дня голосування.

"Міжнародна оцінка врахує не лише технічне протікання самого дня виборів, але також загальний характер того, як проходила виборча кампанія".

На питання, чи можуть вибори бути визнані недемократичними, враховуючи те, що Юля Тимошенко не брала в них участі, Карл Більд відповів, "що оцінку виборам мають дати спостерігачі ОБСЄ вже у понеділок, і зокрема, цей факт ними має бути врахованим".

"Справа Юлії Тимошенко, безумовно, впливатиме на оцінку, але погіршення верховенства права загалом – це є фундаментально небезпечним для європейської інтеграції України", - зазначив Більдт.

Говорячи про можливі санкції щодо України, міністр закордонних справ Швеції сказав: "Дивлячись що ви називаєте санкціями? Ми називаємо їх "обмежуючими заходами". Поки що вони поза порядком денним, але дискусія щодо них активно точиться в Європейському парламенті. І будуть вони застосовані чи ні, багато в чому залежить від того, що буде відбуватися в Україні".

На питання, як скоро відбудеться саміт Україна-ЄС, Карл Більд зазначив, що "про це рано говорити, календар ще не сформований".

Про перспективи України Більдт сказав: "Уряд має чітко в наступні два-три роки визначитися з напрямком. Сьогодні сперечаються, чи рухається Україна на захід, чи на схід. Я бачу, що Україна рухається донизу. Це нас хвилює".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування