У ЦВК вважають, що ОБСЄ підтвердив легітимність Ради

Понеділок, 29 жовтня 2012, 19:13

Заяви ОБСЄ про розчарування виборчим процесом лише підтверджують легітимність майбутньої Верховної Ради.

Таку думку озвучив член ЦВК Михайло Охендовський, якого цитує ЛІГАБізнесІнформ.

"Тяжко за кілька годин оцінити ті висновки, які готувалися протягом тривалого часу. Але дуже важливим є те, що попередня заява європейських місій спостереження не ставить під сумнів те, що результати виборів достовірно відображають результати волевиявлення українських громадян", - зазначив він.

Представник ЦВК додав, що в заяві європейських спостерігачів сказано, що вибори проходили в конкурентному середовищі, виборці мали можливість вибирати серед широкого спектру кандидатів і партій, а процес голосування та підрахунку голосів був організований належним чином.

"Тобто, вже сьогодні можна стверджувати, що легітимність новообраної Верховної Ради України не повинна викликати сумнівів ні в Україні, ні за кордоном", - сказав він.

У свою чергу, заступник глави ЦВК Андрій Магера зазначив: "Висновки таких шанованих інституцій як ОБСЄ, Рада Європи, їх потрібно уважно читати, вивчати".

"Можливо, є деякі пункти, з якими можна не погодитися. Але навряд чи бувають висновки таких інституцій, в яких би все було добре у відношенні певної країни. Згадайте 2006-2007 рік, там теж були критичні моменти щодо виборів в Україні", - уточнив він.

На думку Магери, ЦВК і Верховна Рада як законодавець повинні брати до уваги окремі моменти, які пишуться в таких висновках та імплементувати їх в закон, щоб надалі таких зауважень не було.

"Для чого щука в ставку? Щоб карась не дрімав. Кожна країна взяла на себе зобов'язання щодо дотримання прав і свобод громадян. Тож, я б не ставився критично до таких заяв, а, все-таки, шукав раціональне зерно і робив би так, щоб таких помилок більше не допускати", - сказав він.

Нагадаємо, в спільній заяві спостерігачів від ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, ПАРЄ і Европарламета сказано, що в ОБСЄ розчаровані парламентськими виборами в Україні і негативно оцінюють процес підбиття їх підсумків.

На думку європейських політиків, на виборах не було рівних умов для їх учасників - в основному через зловживання адмінресурсом, недостатньої прозорості фінансування кампанії і через нестачу збалансованого висвітлення в ЗМІ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування