Уряд пропонує Раді відрізати Тимошенко і Луценку шлях до амністій

Середа, 3 жовтня 2012, 11:34

Кабмін пропонує Верховній Раді прийняти закон про амністію, за яким амністія не може бути застосована до засуджених за перевищення влади або службових повноважень.

Відповідний законопроект "Про амністію в 2012 році" уряд вніс на розгляд парламенту, повідомляє УНІАН.

Законопроектом передбачено оголосити амністію і поширити її дію, насамперед, на ті категорії засуджених, які вчинили злочини невеликої тяжкості або є найбільш незахищеними і вразливими в соціальному плані.

Зокрема, на неповнолітніх, а також жінок і чоловіків, які мають дітей у віком до 18 років, дітей-інвалідів, повнолітніх сина, дочку, визнаних інвалідами, інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання.

Внаслідок застосування амністії з місць позбавлення та обмеження волі передбачається звільнити близько 1,5 тисячі осіб зазначеної категорії.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що "прийняття цього закону дозволить зменшити чисельність осіб, які в даний час відбувають покарання в місцях позбавлення та обмеження волі та не становлять значної суспільної небезпеки, і сприятиме поліпшенню матеріально-побутових умов тримання засуджених".

"Цей важливий акт держави сприятиме утвердженню гуманних засад у суспільстві", - йдеться в записці.

Законопроектом передбачено, що амністія не може бути застосована до осіб, зокрема, засудженим за перевищення влади або службових повноважень при обтяжуючих обставинах (частини 2 і 3 статті 365 КК України 2001 року, екс-прем'єр Юлія Тимошенко засуджена саме за цією статтею.

А також за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою (частина 5 статті 191 КК України 2001 року, за цією статтею засуджено екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценко).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування