Луценко має хвороби, несумісні з в’язницею - адвокати

Середа, 3 жовтня 2012, 16:38

Адвокати Юрія Луценка заявляють, що екс-голова МВС має хвороби, несумісні з перебуванням у в’язниці, однак у колонії не пропонують суду звільнити його.

Про це йдеться у зверненні юристів адвокатського об’єднання "Баганець та партнери" Баганця і Балика до уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської, оприлюдненому "Народною самообороною".

"У Луценка в Київському СІЗО під час обстеження комісією МОЗ виявлені хвороби, які несумісні з перебуванням в місцях позбавлення волі та які є підставою для подання адміністраціями установ виконання покарань в суди матеріалів про звільнення таких засуджених від подальшого відбування покарання", - йдеться у зверненні адвокатів.

Однак, за їхнім твердженням, "адміністрація Менської виправної колонії заходів для підготовки такого подання до суду не вживає".

"І це при тому, що в цій колонії взагалі відсутні необхідне медичне устаткування, медикаменти та відповідний медичний персонал для лікування хвороб, в т.ч. і набутих Луценком у Київському СІЗО", - наголошують адвокати.

Вони зазначають, що фахівці МОЗ на підставі обстежень Луценка в СІЗО в різний час діагностували в нього: цироз печінки (криптогенний, стадія А по Гайльд-Пью з явищами портальної гіпертензії), інотолієнальний синдром та варикоз вен стравоходу, жирову хворобу печінки, ерозивний геморагічний хелфікобактер-асоційований гастрит, дивертикулярну хворобу сигмовидної кишки.

Крім того, в екс-голови МВС діагностували вірусний гепатит "TTV", ускладнення у вигляді диференційованого ураження печінки по типу хронічного гепатиту і портальної гіпертензії, "а також ряд інших тяжких захворювань", пишуть адвокати.

Вони нагадують, що за п.2 ст.84 КК особа, яка після вчинення злочину чи винесення вироку захворіла на тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню покарання, "може бути звільнена від покарання або від подальшого його відбування".

"Відповідно до вимог ст.408 КПК України, за наявності підстав, передбачених ст. 84 КК України, суддя районного (міського) суду за місцем відбування покарання розглядає подання установи, яка відає відбуванням покарання, та висновок лікарської комісії і звільняє засудженого від покарання чи подальшого його відбування", - наголошують адвокати.

Згідно з Переліком, затвердженим наказом Держдепартаменту з питань виконання покарань та МОЗ 18.01.2000 (№ 3/6), захворювання кишечника та інших органів травлення з вираженим синдромом порушення усмоктування в стадії кахексії; цирози печінки різної етіології в стадії декомпенсації з гіперспленізмом, портальною гіпертензією, печінково-клітинною недостатністю, "є підставою для подання адміністраціями установ виконання покарань в суди матеріалів про звільнення засуджених від дальшого відбування покарання".

При цьому, стверджують адвокати, з моменту доставляння Луценка до колонії, її адміністрація грубо порушує його права на охорону здоров’я та меддопомогу.

"Звернення адвокатів Луценка від 19.09.2012 до адміністрації Менської виправної колонії з цього приводу… залишено без розгляду", - йдеться в листі.

Адвокати просять омбудсмена провести ретельну перевірку викладених фактів та вжити заходів для поновлення прав Луценка.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...