В "Опорі" не змогли назвати вибори чесними

Вівторок, 30 жовтня 2012, 12:10

Достатньо часті випадки протиправних дій та зловживань, що мали місце в окремих округах не дають підстав оцінити процес голосування в цілому як чесний та демократичний.

Про це йдеться в підсумковому звіті громадянської мережі "Опора" за результатами спостереження в день голосування.

Фото "Опори"

Найбільше занепокоєння у спостерігачів "Опори" викликали випадки порушення та розкриття таємниці голосування, незаконна видача виборцям бюлетенів для голосування та "каруселі".

"Штучне затягування процесу підрахунку голосів та встановлення результатів голосування виборчими комісіями, на фоні непрозорості їх роботи, негативно впливають на рівень довіри суспільства до організації виборчого процесу", - вважають в "Опорі".

Фото "Опори"

Частині громадських спостерігачів, які прибули на підготовче засідання ДВК, було неправомірно відмовлено в участі у підготовчому засіданні.

Також зафіксовано інциденти, коли поряд з виборчими дільницями невідомі особи роздавали виборцям гроші, подарунки, матеріальні цінності.

Фото "Опори"

Спостерігалися випадки винесення бюлетенів із приміщення виборчої дільниці і спроби передачі бюлетеня іншій особі. Такі дії часто були ознакою реалізації технології "карусель",з метою фальсифікації результатів волевиявлення.

Спостерігачами було виявлено такі порушення, як неправомірні включення виборців в уточнений список виборців та у витяг зі списку виборців.

В "Опорі" також заявляють, що кандидати не дотримувались законодавства і агітували попри заборону.

 Фото "Опори"

Також в мережі заявляють, що характерним прикладом цьогорічної виборчої кампанії є активне використання чорного піару.

"Окрема тенденція, яка спостерігалася протягом усієї виборчої кампанії і проявилася в день голосування – неналежна організація роботи або порушення з боку виборчих комісій", - заявили в "Опорі".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News