Українцям дозволять відмовлятися від біометричних паспортів?

Понеділок, 12 листопада 2012, 10:49

У Верховній Раді зареєстрований законопроект, що дозволяє громадянам відмовлятися від отримання біометричних паспортів із релігійних переконань.

Автор документа депутат-"регіонал" Василь Грицак пропонує законодавчо закріпити таке право шляхом внесення змін до закону "Про свободу совісті та релігійні організації" (№11413).

На думку Грицака, таке нововведення дозволить "зберегти право кожного громадянина на свободу віросповідання", пише "Комерсант-Україна". 

Як прокоментував він виданню, це – "спроба відрегулювати нинішній закон", який уводить біометричні паспорти.

"У ст. 16 закону про реєстр сказано, що кожен може відмовитися від паспорта згідно з чинним законодавством. Таким чином, я намагаюся змінити це законодавство, щоб усі можливості відмови від біометричних документів були чітко прописані саме в законі про свободу совісті", - сказав Грицак. 

У його законопроекті говориться: "Держава гарантує кожній особі право на відмову від отримання такого документа або внесення інформації на чип. Таке право реалізується шляхом подачі заяви у відповідний центральний орган виконавчої влади". 

Як відомо, уведення біометричних паспортів передбачене ухваленим у жовтні законом "Про єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України й посвідчення особи".

Закон передбачає отримання паспорта всіма особами з народження. Паспорт виготовляється у формі картки, яка містить електронний носій інформації. 

Проти введення біометричних паспортів виступили в Українській православній церкві Московського патріархату. Голова УПЦ МП митрополит Володимир (Сабодан) направив президенту лист із проханням ветувати закон, бо він не містить порядку відмови громадян від внесення їхньої персональної інформації на безконтактний електронний носій. 

Однак і нову ініціативу Грицака в УПЦ МП не схвалили.

"Так, закон потрібно змінювати, бо багато віруючих побоюються посилення контролю держави в сфері особистої інформації, однак змінювати закон "Про свободу совісті", навколо якого зараз і так ідуть конфлікти у зв'язку зі спробами внести зміни в правила реєстрації церковних організацій, думаю, не варто. Це призведе до плутанини", - заявило джерело в Київській митрополії. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:16
фотоУ Львові за хабарі підробляли інвалідність військовозобов’язаним – ДБР
16:16
Понад 94% українців довіряють ветеранам, які повернуться з великої війни. Опитування
16:14
фотоУкраїна отримала 18 модульних мостів американської компанії Acrow
16:12
відеоПерші хвилини після ракетної атаки РФ на Дніпро потрапили на бодікамери поліції
16:06
Одещина знову зазнала ракетного удару РФ: є пошкодження інфраструктури та поранений
16:02
фотоЗ’явилися супутникові знімки наслідків ракетних ударів ЗСУ по аеродрому "Джанкой"
15:42
Какао б'є нові рекорди: ціни перетнули межу в 11 тисяч доларів
15:31
ФОТО"Я зворушений підтримкою українців". Режисер "20 днів у Маріуполі" привіз Оскар в Україну
15:30
Іран не планує відповідати Ізраїлю після останньої атаки – ЗМІ 
15:08
ФОТОПрезидент розписався на легендарній стелі Донецької області, яку раніше зафарбували активісти
Усі новини...