Школярі не цікавляться газетами й радіо – дослідження

Середа, 14 листопада 2012, 15:15

Підлітки віддають перевагу інтернету й телебаченню серед джерел отримання інформації, радіо й газети в них – на останніх місцях.

Про це на прес-конференції повідомила директор Центру науково-освітніх інновацій і моніторингу Оксана Денисюк, посилаючись на результати проведеного дослідження, повідомляє УНІАН.

За даними опитування, інформацію з інтернету отримують 92,6% учнів, з телебачення – 56,6%. Про те, що найчастіше інформацію шукають у газетах, сказали 3,5% підлітків, на радіо – 3,2%. 26,1% віддають перевага книгам, а 9% - журналам.

Не вибрали жодного з відзначених джерел 0,1% респондентів.

Денисюк повідомила, що позитивний вплив від ЗМІ відчуває 23% опитаних підлітків, частково позитивний – 41,8%. Про частково негативний і негативний вплив ЗМІ сказали відповідно 15,5% і 4%. Не відчувають взагалі ніякого впливу ще 15,7%.

Більшість учнів також вважають, що інформації в ЗМІ слід довіряти частково (89,5%). Повністю довіряють інформації в ЗМІ 2,5% опитаних, а 8% - не довіряють.

За словами Денисюк, 65% столичних школярів щодня проводять час в інтернеті. При цьому 33,4% опитаних заявили, що постійно хочуть перевіряти свої сторінки в соціальних мережах і електронну пошту. 14,7% не уявляють, чому себе зайняти, коли немає доступу до комп'ютера. А 6% вважають, що спілкування в інтернеті краще, ніж особисте спілкування.

Серед причин занурення школярів у віртуальну реальність дослідники називають відсутність матеріальної основи у виборі способу дозвілля, обмежене коло спілкування, нестачу реального авторитету для спадкування, а також проблеми у стосунках з родителями й однолітками.

Денисюк порадила батькам, які помітили залежність своєї дитини від комп'ютера й інтернету, запропонувати підліткові альтернативний відпочинок, зокрема, влаштовувати сімейні заходи вихідного дня, більше спілкуватися, цікавитися життям і проблемами дитини, але в жодному разі не забороняти категорично сидіти біля комп'ютера, оскільки це викличе протестний настрій, що погіршить ситуацію.

За словами фахівця, дослідження засвідчило поінформованість школярів про наслідки впливу комп'ютера на здоров'я, однак кожен другий у свій вільний час грає в комп'ютерні ігри.

На запитання, для чого найчастіше учні використовують мережу, 64,8% відповіли, що для спілкування в соціальних мережах, чатах, на форумах. Для підготовки до уроків інтернет використовують 46,5%, 40,3% - для перегляду фільмів, 30,7% - для прослуховування музики.

Для доступу до комп'ютерних ігор інтернет використовують 18%, для перегляду розважальної інформації – 11,5%, для перегляду сайтів для дорослих – 2,4%. Для чогось іншого інтернетом користуються ще 2,6%. 0,4% не визначили, для чого користуються мережею.

Дослідження проводилося в 2011-2012 роках серед київських школярів у віці від 13 до 16 років, їх учителів і батьків. У цілому була досліджена думка 7 тисяч респондентів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування