Перший канал на межі банкрутства – профспілка

Четвер, 15 листопада 2012, 13:47

Профспілка Національної телекомпанії заявляє про те, що НТКУ опинилася на межі банкрутства, через яке трудовий колектив може втратити роботу.

Про це йдеться у зверненні профспілки, повідомляє "Телекритика".

Як стало відомо профспілці, Міністерство фінансів подало  позов на НТКУ і вимагає від державного телеканалу сплати 25 мільйонів гривень. Ці кошти повинні піти на погашення кредиту, наданого НТКУ ще у 1996 році з державного бюджету в межах співпраці України і Японії.

На думку профспілки, саме через це керівництво НТКУ відмовилось від святкування Дня працівників радіо, телебачення і зв'язку. Співробітники Першого національного просять українські ЗМІ звернути увагу на ситуацію на телеканалі.

За даними "Телекритики", японський кредит був узятий у 1996 році на суму 13,5 мільйона доларів. Він виділявся на закупівлю технічного обладнання, яке зараз є вже застарілим.

Пізніше гендиректор телекомпанії Єгор Бенкендорф зазначив, що це питання буде вирішене найближчим часом.

За його словами, відповідно до домовленостей, частину так званого "японського кредиту" мала сплатити НТКУ, а частину – Мінфін в рамках фінансування державних телерадіокомпаній.

"Упродовж усього мого керівництва компанією ми планомірно знаходили кошти для погашення своєї частини кредиту і до кінця 2012 року плануємо погасити її повністю", - запевнив він.

Однак, за словами Бенкендорфа, виникли непорозуміння з іншою частиною згаданого кредиту, який мала відшкодувати держава, але вона "через суд фактично повісила її на НТКУ, додала до цієї суми пеню і вимагає повернення цих коштів вже найближчим часом".

Він додав, що з НТКУ хочуть стягнути 23 мільйони гривень, яких у компанії немає, а "примусові заходи щодо її стягнення попросту зупинять роботу телекомпанії".

Як повідомлялося раніше, робота телеканалу "Euronews Україна", редакція якого знаходиться в Ліоні (Франція), може бути припинена через фінансову заборгованість української сторони. Згідно з угодою між НТКУ та Euronews, Україна має щорічно здійснювати два платежі: членський внесок і ліцензійний платіж.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування