"Регіонал" прогнозує, що СІЗО ледь не пустуватимуть

Понеділок, 19 листопада 2012, 20:04

Після набуття чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом половина ув'язнених в українських СІЗО зможуть вийти.

Про це на круглому столі заявив депутат від Партії регіонів Володимир Олійник, якого цитує ЛІГАБізнесІнформ.

"Завтра 20-е число, набирає чинності кодекс, і ми реально побачимо, яка кількість людей вийде з СІЗО. Це ті, хто більше року там знаходиться... Вони отримають підписку, домашній арешт там, де більше шести місяців за середні і незначні злочини. Чому вони там сидять?", - зазначив він.

Олійник уточнив, що самостійно слідчі ізолятори не зможуть вирішити це питання, оскільки для зміни запобіжного заходу необхідно рішення суду.

"У кожному випадку суд повинен переглянути, на якій підставі людина перебуває в СІЗО. А якщо формально він уже за законом не повинен там бути більше року, незалежно від підстав, суд повинен прийняти рішення. Тиждень або два, я думаю, займе", - сказав він.

Разом з тим, нардеп не зміг уточнити, скільки саме людей, у яких закінчилися терміни тримання, перебуває в СІЗО.

Що стосується тих ув'язнених, які перебувають у СІЗО не більше дозволеного законодавством строку, Олійник заявив, що суди за клопотаннями також повинні будуть змінити їм запобіжний захід.

"І кожні два місяці переглядати. Сьогодні ми націлюємо суди, що якщо є підстави - не мордувати людину в СІЗО, навіть якщо у вас до цього були підстави її заарештувати. Дайте заставу, дайте домашній арешт, якщо вона нормально поводиться", - додав він.

"Потрібно людей із СІЗО забирати. Ізолятори серйозно розвантажити. Я думаю, що до половини", - уточнив "регіонал".

Як відомо, новий Кримінальний процесуальний кодекс набуває чинності 20 листопада.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування