Люди Януковича зайшли в універмаг "Україна"

Понеділок, 26 листопада 2012, 12:19

Cеред нових власників київського універмагу "Україна" з’явилась компанія, афільована з компанією "Танталіт".

Про це пише ірландське видання Business New Europe.

Подробиці виплили під час суду в Ірландії над місцевим багатієм Шоном Куїном, звинуваченим у відмиванні коштів.

Зокрема, Куїна обвинувачують у виведенні коштів в київський універмаг "Україна", попри заборону суду, а він сам заявляє, що у 2011 втратив контроль над підприємством.

У грудні 2011 року Київський суд визнав боргові вимоги кіпрської офшорної компанії Lyndhurst до торгового центру "Україна" на суму 45 мільйонів доларів.

У наступні місяці після прийняття рішення через складний ланцюжок угод з цінними паперами цей борг був переуступлений брокерській компанії "Зеніт" та "Елегант Інвест".

"Елегант Інвест" є пов’язаною з компанією ТОВ "Танталіт", власником земельних угідь президентського "Межигір'я".

Зв'язок цих компаній простежується через власника "Елегант Інвест" Дмитра Нікіфорова, який разом з "Танталіт" володіє інвестфондом "Домінанта".

"Подальші підказки вказують на зв'язок компаній з нинішнім міністром екології Едуардом Ставицьким: інвестиційний фонд Домінанта разом з Танталіт є співвласниками макіївського підприємства "Kross Kapital" . "Kross Kapital" знаходиться за тією ж адресою, що і місцева компанія "Макіївське комунальне підприємство", яким володіє власне "Kross Kapital" та екс-головний бухгалтер і член правління "Надра України" Максим Шишлов", - пише автор розслідування.

Шишлов очолює новостворене підприємство "Надра-Олеська", яке, як повідомляла "Економічна правда", буде розробляти родовище газу на Олеській площі спільно з компаніями Shell і Chevron.

Також автор вважає, що до Ставицького ведуть ниточки і від брокерської компанії "Зеніт", якій переуступили борги "України". Цією компанією управляє Артем Басмаджан. У 2009 році він очолював держкомпанію "Закарпатполіметали".

Компанія-виробник золота збанкрутувала у зв’язку з величезною фінансовою вимогою з боку нікому невідомого кіпрського офшору – Cengard Financial. Комітет кредиторів тоді очолив Дмитро Зайцев, адміністратором комітету був  Володимир Гуртовий. І Зайцев, і Гуртовий тепер є адвокатами Lyndhurst Development Trading, яка й ініціювала проблеми в універмазі "Україна".

Банківські механізми також вказують на центр "Україна" рухається в орбіті Янукович. Універмаг змінив свій банк у грудні 2011 року на "Златобанк", який, за інформацією ЗМІ, належать Леоніду Юрушеву (екс-власнику банку "Форум"), "темному банкіру, який виріс з Януковичем".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News