Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Грицак лякає, що з літа в Євросоюз не пустять без "біометрії"

П'ятниця, 30 листопада 2012, 12:52

Із 1 червня 2013 року українців можуть не пустити в країни Євросоюзу без біометричних паспортів.

Про це сказав депутат від Партії регіонів Василь Грицак, автор закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або її спеціальний статус", у коментарі УНІАН.

Він зазначив, що видані раніше закордонні паспорти, 10-річний термін дії яких ще не сплив, продовжать діяти до кінця цього терміну.

"Якщо з 1 червня 2013 року Євросоюз введе в’їзд в Шенгенську зону тільки за біометричними паспортами, це означає, що за старим паспортом із повним терміном дії навіть із шенгенською візою ви в Євросоюз не в’їдете", - заявив Грицак.

Крім того, за його словами, якщо, наприклад, у 2012 році людині виповнилося 25 років і вона встигла вклеїти нову фотокартку у внутрішній паспорт громадянина України, то документ діятиме до 45 років.

У разі ж, якщо 25 років українцю виповнюється у 2013 році, то він повинен замінити свій паспорт вже на біометричний.

"Якщо вам виповнилося 45 років до 1 січня 2013 року – до кінця життя вам паспорт міняти не потрібно, той старий, який у вас є", - пояснив Грицак.

Новий термін дії біометричний паспортів, і внутрішнього, і закордонного, – 10 років, додав він.

За словами Грицака, з 2 грудня українці вже можуть подавати заяви-анкети на отримання біометричних паспортів.

При цьому він запевнив, що українські підприємства можуть надрукувати необхідні бланки найвищого ґатунку в обсязі 100 мільйонів за півроку.

Також Грицак припустив, що Відділи віз та реєстрацій (ВВІР) будуть ліквідовані, адже видачею біометричних паспортів займатиметься Державна міграційна служба.

Як відомо, Верховна Рада 2 жовтня ухвалила закон про введення електронних біометричних паспортів. 19 листопада президент повернув цей закон до парламенту з пропозиціями.

20 листопада ВР ухвалила закон про біометричні паспорти у новій редакції з пропозиціями президента Віктора Януковича.

29 листопада президент підписав його.

Законом, зокрема, передбачається упровадження електронних паспортів - документів з електронним носієм біометричної інформації для виїзду за кордон відповідно до стандартів Міжнародної організації цивільної авіації (ІCАО).

Закон встановлює, що паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, а паспорт для виїзду за кордон – у формі книжечки, й обидва документи містять безконтактний електронний носій інформації.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...