У "Свободі" побоюються, що демарш прирече опозицію на "маргінес"

Понеділок, 5 листопада 2012, 09:33

Деякі представники опозиції сумніваються в можливості обнуління списків і побоюються, що у випадку складання мандатів опозиція опиниться у "маргінесі".

"Ми побоюємося такого варіанта, коли опозиція складе мандати, а парламент продовжить працювати. Це прирече опозицію на маргінес, як це трапилося в Білорусії", - заявив №3 у списку "Свободи" Андрій Мохник газеті "Комерсант-Україна" .

А перший заступник голови регламентного комітету нинішньої Верховної Ради Сергій Сас ("БЮТ-Батьківщина") заявив, що обнулити партійні списки зараз неможливо.

"Ще йде виборчий процес, на який поширюються норми закону "Про вибори народних депутатів". Тому змінити виборчий список або обнулити його можна було не пізніше, ніж за 12 днів до голосування, а цей термін, як відомо, уже минув", - сказав Сас. 

На його думку, швидше за все не вдасться повторити сценарій 2007 року, коли депутати БЮТ і "Наша Україна" склали повноваження, а з'їзди цих політичних сил вирішили обнулити списки, що призвело до дострокових парламентських виборів.

"Для того щоб обнулити виборчий список, необхідна персональна згода кожного зі 150 народних депутатів і наступних за списком. Сумнівно, що мажоритарники на це підуть", - зазначив Сас. 

Однак №3 списку "Батьківщини" Анатолій Гриценко, який першим озвучив ідею обнуління списків, запевнив: "Я проти того, щоб робити вигляд, що нічого не сталося!".

"Зараз "Беркут" визначає, хто переміг і в якому окрузі, а суди ухвалюють неправомірні рішення, зменшуючи кількість мандатів опозиції не тільки в округах, але й по загальнопартійному списку – у таких умовах іти в парламент не можна!", - заявив він.

Заступник голови виборчого штабу "Батьківщини" Сергій Соболєв сказав: "Ми дійшли висновку, що масштабні фальсифікації були в усіх округах! Ми не бачимо можливості визнати результати виборів і будемо звертатися до міжнародного співтовариства та наших громадян!". 

А в Партії регіонів вважають, що опозиція не перейде від слів до справи.

"Це блеф, розрахований на мобілізацію свого електорату – "Батьківщина" не отримала відсоток, на який сподівалася, замість них це зробив Олег Тягнибок (лідер "Свободи"), тому вони намагаються зробити гарну міну при поганій грі", - заявив перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов

У понеділок вранці об'єднана опозиція вже офіційно заявила про готовність вимагати дострокових парламентських і президентських виборів, "якщо влада негайно не зупинить фальсифікацію виборчого процесу і незаконне присвоєння мандатів, отриманих опозиційними кандидатами".

"Батьківщина" вимагає визнати перемогу кандидатів від об'єднаної опозиції на округах № 11, 14 (Вінницька обл.), 94, 95 (Київська обл.), 99 (Кіровоградська обл.), 130, 132 (Миколаївська обл.), 194, 197 (Черкаська обл.), 211, 216 ( м. Київ) і перемогу представників ВО "Свобода" і партії УДАР у низці інших округів, згідно зі справжніми протоколами.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування