Адвокат: Якщо суд не визнає протиправними дії ОВК 94, 30 тисяч осіб можуть подавати до Євросуду

Четвер, 8 листопада 2012, 19:07

Члени ОВК 94 підготували кінцевий протокол з результатами виборів, не врахувавши 27 дільниць, без голосування за це рішення.

Про це на судовому засіданні у справі про визнання протиправними дій ОВК 94 заявив адвокат Ігор Алексєєв.

ОВК 94 назвала переможницей Тетяну Засуху, при цьому в кінцевомоу протоколів не врахувала голосування 30 тисяч осіб.

Перед цим на засіданні було переглянуто два відеозаписи подій, які відбувалися в ніч з суботи на неділю 4 листопада.

"З відео видно, що не відбувалося голосування по постанові (про визнання недійсним голосування) взагалі", - заявив він.

За його  словами, з відео випливає те, що було внесено пропозицію до порядку денного про питання щодо розгляду заяв та постанов судів.

"Після цього відбулося голосування з цього приводу. І після того як відбувалося голосування під крики "кримінал" голова комісії оголосив, що секретар ОВК видаляється для складання протоколу про підсумки голосування", - зазначив він.

Водночас, за словами адвокатів, у кінцевому протоколі ці 27 дільниць, по яких були прийняті рішення судів, не були включені. А отже позбавлені права на голосування майже 30 тисяч осіб.

Крім того, підчас судового засідання члени комісії заявляли, що вперше побачили постанову про визнання голосування по 27 дільницях недійсним лише у середу.

Як зазначив адвокат Володимир Ковтунець, своїм рішенням комісія відновила права спостерігачів, хоча первинними є права виборців.

Крім того Ковтунець підкреслив, що в разі незадоволення вимогу позивача, кожен з 30 тисяч осіб, голоси яких визнані недійсними, має право звернутися до Європейського суду з прав людини, який вже розглядав схожу справу Ковач проти України, де було скасовано рішення по 4 дільницях.

Між тим представник партії УДАР наголосила на тому, що навіть при розгляді заяв так званих спостерігачів, було порушено процедуру і дії комісії були неправомірними.

"Закон наділяє комісію правом визнати на дільницях голосування недійсним. Наголошую – правом, а не обов'язком. ОВК наділена певними повноваженнями і має ними користуватись, а не відігравати роль статиста", - заявив представник УДАРу.

"Вони отримали 27 рішень суду, за одну хвилину вони розглянули ці 27 рішень, ознайомились, з'ясували і поставили на голосування. І члени комісії за це проголосували. Вони не з'ясували ні обставин, не читали рішень, а просто поставили на голосування пакетом і позбавили права голосу 30 тисяч виборців. Дії комісії є протиправними", - наголосила вона.

У свою чергу голова ОВК Мартинюк заявив, що член комісії Наталя Коваленко ставила на голосування питання саме про постанову про визнання голосування недійсним.

Суд оголосив перерву до 23 години вечора четверга.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News