Рада ЄС прогнозує асоціацію ще до листопада 2013 року

Понеділок, 10 грудня 2012, 17:42

Підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 року, якщо українська влада продемонструє суттєвий прогрес у вирішенні означених Євросоюзом проблем.

Про це йде мова у прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики, засідання якого на рівні міністрів закордонних справ відбулося в понеділок у Брюсселі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Рада підтверджує свої зобов'язання підписати вже парафовану Угоду про асоціацію, включаючи глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, так скоро, як тільки українська влада продемонструє рішучі дії і відчутний прогрес у трьох згаданих сферах, можливо, до саміту Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді 2013 року", - зазначається у висновках ради.

"Підписання може супроводжуватися попередніми набранням чинності окремих частин Угоди", - сказано в документі.

Згаданими умовами є: рішення проблем виборчого законодавства, виборчого правосуддя та імплементація реформ, закладених в порядку денному асоціації.

Крім того, Рада закликала Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президента Єврокомісії Кетрін Ештон "спільно з Єврокомісією відстежувати і інформувати Раду про досягнутий прогрес, включаючи підготовку майбутнього саміту Україна-ЄС, Ради з питань співробітництва Україна-ЄС та листопадового саміту Східного партнерства у Вільнюсі 2013 року".

Рада також підтвердила взаємодію ЄС з Україною в контексті Східного партнерства в напрямку політичної асоціації та економічної інтеграції, які базуються на спільних цінностях, визнав європейське прагнення України та привітав її європейський вибір.

У висновках зазначається, що Рада сподівається на тісну співпрацю та продовження політичного діалогу з Україною на всіх рівнях, включаючи також і головування в ОБСЄ.

"(Рада) очікує від України підтримки та просування всіх існуючих зобов'язань ОБСЄ, забезпечення лідерства в імплементації узятих на зустрічі міністрів в Дубліні зобов'язань, а також активізації зусиль ОБСЄ у вирішенні конфліктів", - підкреслюється в документі.

Рада нагадала Києву про важливість спільно узгодженого порядку денного асоціації при підготовці до можливого майбутнього вступу в силу Угоди про асоціацію і зони вільної торгівлі.

"Виборча, судова і конституційна реформи у відповідності з міжнародними стандартами є невід'ємною частиною порядку денного асоціації та спільно схвалених пріоритетів", - говориться в рішенні.

Крім того, ЄС наголошує на необхідності вжити "важливі зусилля у сфері боротьби з корупцією і проведення реформи державного фінансування, включаючи збільшення повноважень Рахункової палати".

"Рада закликає Україну вжити рішучих заходів щодо поліпшення інвестиційного та бізнес клімату, які погіршуються, і в цьому контексті вітає прагнення України та ЄС почати неформальний діалог щодо бізнесу. Рада також підкреслює важливість всеосяжних реформ через конструктивну співпрацю між урядом, парламентською опозицією та громадянським суспільством", - підкреслюється в документі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...