Фесенко: у Ради будуть два обличчя - агресивне і хитре

Четвер, 13 грудня 2012, 19:09

У новій Верховній Раді можливі спільні голосування влади і опозиції по окремих рішеннях.

Таку думку озвучив директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо оцінювати перспективи нинішньої Верховної Ради по першим двом дням її роботи, я думаю, що ми побачили всю можливу амплітуду майбутньої роботи парламенту. Швидше за все, він і далі буде працювати в такому шаленому режимі, у всякому разі, до президентських виборів", - зазначив він.

"Ось ці два обличчя нової Верховної Ради, одне конфліктно-агресивне, а друге з хитрою усмішкою, яким допускаються конструктивні рішення при таємних домовленостях. Ми і те, і інше побачили", - уточнив політолог.

"Учора (12 грудня) домінувало конфліктне обличчя Верховної Ради, а сьогодні, я думаю, що результативні кадрові рішення стали наслідком закритих кулуарних домовленостей", - сказав він.

Фесенко зазначив, що на засіданні 13 грудня Партія регіонів підтримала кандидатуру представника "Свободи" в президію Верховної Ради, а натомість "Свобода" не заважала вирішенню кадрових питань.

"Я не виключаю, що можуть бути окремі спільні голосування в перспективі. Наприклад, у відповідь на пропозиції Європарламенту, Євросоюзу будуть розглядатися зміни до виборчого законодавства, буде підготовлений проект виборчого кодексу. Оскільки ця ініціатива йде від ЄС, і, в принципі, в цьому зацікавлена ​​і опозиція, то, може бути, це рішення буде прийнято спільно", - уточнив він.

"Те ж саме стосується і деяких інших питань, але це швидше будуть епізодичні приклади спільної конструктивної роботи в перспективі. Чим ближче до президентських виборів, тим більше буде конфліктів і протистояння, яке ми бачили в перший день", - вважає політолог.

Фесенко вказав, що в четвер був видний один формат більшості в парламенті 7-го скликання - це більшість за участю Компартії України, але воно буде працювати не з усіх питань.

"Зокрема, з соціально-економічних питань комуністи, можливо, будуть голосувати інакше і доведеться шукати додаткові голоси. В усякому разі, потрібно ще близько 15 голосів. Де їх шукати? Є ще кілька нерішучих депутатів з позафракційних. Але, найголовніше, я думаю, спробують знайти режим м'якого "тушкування", непрямий", - сказав він.

Експерт навів приклад, що хтось із депутатів-бізнесменів від опозиційних фракцій може голосувати разом з опозицією, але по одному-двом соціально-економічним законопроектам, в яких, можливо, буде і його лобістський економічний інтерес, він може проголосувати разом з провладними нардепами .

"Як це вважати - тушка або не тушка? Я не думаю, що тут буде таке жорстке ставлення, як до Табалова, а це допоможе більшості вирішувати свої питання з соціально-економічних законопроектів. Особливо з економічних, по соціальних буде складніше", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування