Баррозу обіцяв не міняти свободу Тимошенко на "формальності" - Немиря

П'ятниця, 14 грудня 2012, 10:49

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу обіцяв доньці екс-прем'єра Юлії Тимошенко Євгенії наполягати на звільненні її матері "до кінця".

Про це сказав заступник голови партії "Батьківщина" Григорій Немиря журналістам у четвер у Брюсселі по завершенню саміту Європейської народної партії, у рамках якого відбулася зустріч Тимошенко-молодшої та Баррозу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Під час спілкування з Баррозу ми почули дуже особистісний аспект. Він як президент Європейської комісії дуже тісно співпрацював із Тимошенко як прем'єр-міністром уряду, який узяв на себе відповідальність і зробив вирішальний внесок у вирішення газової кризи 2009 року", - зазначив Немиря.

"Він (Баррозу) ще раз підкреслив свою вдячність Тимошенко і сказав, що буде відстоювати її свободу до кінця. Обміну свободи Тимошенко на формальності, пов'язані з Угодою про асоціацію, не буде", - заявив політик.

Як повідомила сама Євгенія Тимошенко, вона також зустрілася з прем'єрами Словенії, Болгарії, Фінляндії, президентом Європейської народної партії Вілфредом Мартенсом.

Українці подякували їм за декларацію ЄНП і обговорили резолюцію Європейського парламенту, які містять положення звільнити політв'язнів.

"Зараз м'яч на стороні українського уряду. Зазначені документи, а також висновки Ради ЄС із умовами підписання Угоди про асоціацію створюють платформу для офіційного Києва і президента діяти в рамках цих умов, у рамках цих резолюцій", - зазначила донька екс-прем'єра.

Крім того, Євгенія Тимошенко підтвердила європейцям, що "мамина позиція не змінилася".

"Угода про асоціацію має бути підписана, і вона буде підписана. Тільки питання – "коли", і це "коли" європейська сторона означила у висунутих умовах", - сказала вона.

Немиря також повідомив, що в ході саміту ЄНП він виступив із доповіддю щодо ситуації в Україні після парламентських виборів, передав оцінку опозиції та Юлії Тимошенко щодо висновків Ради ЄС, резолюції Європарламенту, розгорнутої позиції міністрів закордонних справ країн, де ЄНП перебуває при владі.

"Узагальнюючи всі три документи, у позиції ЄНП містяться детальніше сформульовані умови, очікування, орієнтири та міститься прив'язка до часу - згадується осінь 2013 року. До цього часу мають бути продемонстровані не чергові заяви, а конкретні результати по всіх трьох пунктах", - сказав він.

"Оцінка цих результатів буде здійснюватися як у рамках підготовки саміту Україна - ЄС, так і в рамках інших механізмів співпраці. Нам було сказано й підкреслено, що… буде братися до уваги оцінка виконуваних урядом умов, також будуть дослухатися й запитувати думку в опозиції й у Тимошенко", - заявив Немиря.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування