Кузьмін сподівається, що Обама зупинить його "нейтралізацію"

П'ятниця, 14 грудня 2012, 15:17

Перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін сподівається, що президент США Барак Обама відреагує на його лист і дасть оцінку викладеній у ньому інформації.

У коментарі УНІАН він зазначив, що 3 грудня спрямував Обамі лист, у якому повідомив, що група американських чиновників "перешкоджає українській прокуратурі у розслідуванні вбивств і корупції, а також дезінформує керівництво США про ситуацію в Україні".

За його словами, Павло Лазаренко, Петро Кириченко і Микола Мельниченко, які проживають в Америці, публічно заявили про своє бажання дати свідчення слідству.

"Тридцять разів Генеральна прокуратура України зверталася до влади США з проханням про допит цих свідків, але відповіді так і не одержала", - стверджує Кузьмін.

У вересні, продовжив він, у відкритому листі до віце-президента США і голови Сенату США Джозефа Байдена він "запропонував виступити перед конгресменами і представниками американських ЗМІ з доповіддю про вбивство народного депутата України Євгена Щербаня".

"Цього листа було передано послові США в Україні Джону Теффту генеральним прокурором України при особистій зустрічі. Замість відповіді на нього 19 жовтня пан посол повідомив про анулювання моєї візи, тієї самої візи В1/В2, за якою я в 2010 році на запрошення Департаменту юстиції вже в'їжджав до США для участі в допиті Лазаренко в каліфорнійській в'язниці", - обурився Кузьмін.

За його словами, щоб приховати справжні причини такого рішення, "ЗМІ розповсюдили брехливу інформацію про те, що, перебуваючи у США, я незаконно допитав Петра Кириченка".

"І американській владі, і послові Джону Теффту добре відомо, що я ніколи не допитував у США Кириченка. Зрозуміло, що деякі американські чиновники приховують правду про вбивство Євгена Щербаня і роль Юлії Тимошенко в різних злочинах", - заявив перший заступник генпрокурора.

"Замість того, щоб допомогти українському слідству в розкритті вбивств і корупції, у США було розроблено план знищення кримінальної справи про вбивство Щербаня. Частиною цього плану була нейтралізація мене як керівника слідчої групи шляхом незаконного арешту в Америці за сфабрикованими звинуваченнями про змушування майора Мельниченко на надання свідчень у справі про вбивство", - заявив Кузьмін.

"Мельниченко попередив мене про підготовлювану провокацію, і я змушений був залишити США раніше від запланованого терміну. Микола Мельниченко, який повернувся до України, назвав імена і прізвища всіх причетних до цього беззаконня. Серед них високопосадовці Держдепу і Департаменту юстиції США", - додав він.

На думку першого заступника генпрокурора, такими діями група американських чиновників "продемонструвала Україні свої можливості тиску на будь-якого неугодного їм представника української влади".

"Усі ці факти я виклав у своєму зверненні до президента США Барака Обами і сподіваюся на його принципову реакцію", - зазначив Кузьмін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування