У "Регіонах" заявили, що Луценко повинен ображатися на себе

Середа, 26 грудня 2012, 17:14

Представники старої влади, зокрема екс-міністр Юрій Луценко, коли заявляють про порушення їхніх прав при проведенні слідчих дій, скаржаться самі на себе.

Про це заявив депутат від Партії регіонів Володимир Олійник, коментуючи заяву Луценка, що Європейський суд ухвалив рішення про те, що посадові особи прокуратури нібито порушили закон, прийнявши рішення про його затримання.

Депутат зазначив, що рішення про затримання Луценка, законність якого і розглядалася в ЄСПЛ, було прийняте на підставі старого КПК, а Євросуд розглядав позов Луценка на підставі Конвенції прав людини.

"Якщо рішення приймали у відношенні громадянина на підставі старого КПК, який вже сьогодні не діє, і діяли в межах і спосіб, визначений нормами того КПК, то пред'явити претензії до тих, хто його виконував, неможливо. Хоча всі визнавали, що той КПК не відповідав жодним європейським стандартам", - уточнив Олійник.

У той же час парламентарій заявив, що, перебуваючи при владі, стара команда діяла, спираючись на цей же старий КПК.

"Але треба згадати, що за цим же КПК ще за часів, коли Луценко був міністром внутрішніх справ, теж заарештовували людей. Це виглядало, як свавілля, але діяли правоохоронці в рамках того КПК. І п'ять-шість років сиділи під вартою, і затримували таким чином, і не допускали адвокатів і т.д.", - додав він.

Олійник підкреслив, що посадова особа, слідчий або прокурор не можуть діяти, виходячи за рамки закону.

"І їм доводилося діяти в рамках тих правил, які були. А керівництво, в тому числі і Луценко, не міняли ці правила", - підкреслив парламентарій.

За словами депутата, в рішеннях ЄСПЛ завжди відповідачем виступає держава, але діє закон, за яким дозволено в порядку регресу подавати позови до тих посадових осіб, які, можливо, були винні у вчиненні порушень.

"І коли посадова особа продемонструє, що вона діяла у форматі закону, який діяв на той момент, а європейці не визнають його, то це не його проблеми. А проблеми тих, хто писав чи не міняв цей закон", - заявив Олійник.

Він зазначив, що з введенням нового Кримінально-процесуального кодексу ситуація істотно змінюється і зараз норми українського законодавства відповідають європейським стандартам.

"Хоча дуже дивно звучать і для українців, і для європейців заклики скасувати новий КПК, що означає повернення до сваволі", - резюмував депутат.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування