Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Уряд своїм бюджетом штовхає Нацакадемію на масові звільнення

Четвер, 6 грудня 2012, 08:02

Представники профспілки Національної академії наук мають намір пікетувати Кабінет міністрів і Верховну раду на знак протесту проти недофінансування діяльності НАНУ.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Представники НАНУ звинуватили Кабмін у порушенні домовленостей про збільшення фінансування в 2013 році, які були досягнуті в жовтні.

Між тим у проекті держбюджету, за який депутати мають проголосувати у четвер, на потреби академії планується виділити лише 65% від необхідної суми, що змусить НАНУ скоротити штат.

"НАНУ виділили з бюджету 50,8 млн грн на зарплати в IV кварталі цього року. Крім того, прем'єр Микола Азаров доручив міністру фінансів Юрію Колобову врахувати потреби академії в бюджеті на 2013 рік", - розповів голова профспілки НАНУ Анатолій Широков.

"В понеділок ми побачили проект бюджету, і в ньому замість 3,7 млрд грн, які ми просили, передбачено лише 2,5 млрд грн. Це всього 65% від необхідної суми, цього не вистачить навіть на виплату зарплат у повному обсязі", - додав він.

Зараз у структурі академії налічується 174 інститути, в роботі яких зайнято близько 42 тис. співробітників. За даними профспілки НАНУ, їх середня зарплата становить 3 тис. 111 грн.

"Недофінансування призведе до скорочення штату", - попереджає Широков.

"Доведеться звільнити близько 8 тис. осіб, можливо, деякі інститути перейдуть на неповний робочий день або відправлять людей у ​​відпустку за свій рахунок".

За його словами, у вівторок президент НАНУ Борис Патон направив звернення до комітетів Верховної ради з питань бюджету та з питань науки і освіти з проханням виділити академії ще 600 млн грн.

"Близько 400 млн грн з них піде на зарплату, решту - на обладнання. Якщо наші вимоги не будуть почуті, ми будемо продовжувати тиснути на владу. Без науки немає майбутнього країни!" - додав Широков.

У комітеті Верховної ради з питань бюджету визнають, що в 2013 році ситуація з фінансуванням науки не покращиться.

Як відомо, при цьому в бюджеті закладено збільшення фінансування Генпрокуратури на 20% та інших силових відомств.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування