Україна - одна з останніх у Рейтингу економічних свобод

П'ятниця, 11 січня 2013, 16:15

Україна посіла 161 місце зі 177 країн у рейтингу "Індекс економічної свободи", опублікованому фондом Heritage Foundation.

Індекс економічної свободи України становить 46,3 бали зі 100 можливих, передає "BBC Україна".

Це - найнижчий показник із 43-х європейських країн, і з ним Україна потрапила до групи країн, де пригнічуються економічні свободи. Середній показник у світі - 59,6 балів.

Перше місце в Рейтингу економічних свобод посів Гонконг. Показник його економічної свободи становить 89,3 бали зі 100. Разом із Сингапуром, Австралією, Новою Зеландією та Швейцарією він входить до групи економічно вільних країн.

Всі країни, оцінювані в рейтингу, поділені на 5 груп за ступенем економічної свободи: вільні (оцінені у 100 - 80 балів), здебільшого вільні (70 - 79,9 балів), відносно вільні (69,9 - 60), здебільшого невільні (59,9 - 50), та такі, де економічні свободи пригнічуються (49,9 - 0).

Саме до останньої групи цього року потрапила Україна.

Білорусь посіла 154-е місце, Росія - 139-е, Молдова - 115-е.

Найвищий Індекс економічних свобод Україна мала в 2009 році - тоді він був близько 49 балів, а у 2010 році він упав до 46 балів. За останній рік індекс виріс на 0,2 бали.

Укладачі рейтингу відзначають "скромні досягнення в монетарній свободі та свободі підприємництва, які переважують свободу праці та свободу від корупції".

"Економічна свобода в Україні і надалі зазнає суворих репресій. Попередні реформи, включно з запровадженням конкурентних податкових ставок та незначні нормативні зміни, не змогли стимулювати значний економічний розвиток або появу більш динамічного приватного сектора", - йдеться у повідомленні рейтингу.

Автори рейтингу вважають, що реформи не спрацювали через "погану політику та слабкі інституційні структури всієї економіки".

Вони вказують на те, що в Україні поширена корупція, закони функціонують погано, а також країні бракує виконання контрактів та захисту прав власності.

"Прогрес у приватизації та залученні іноземних інвестицій був мізерним. Потенційні вигоди від свободи торгівлі підриває відомчий контроль капіталу та інвестицій", - зазначають укладачі рейтингу.

Індекс економічної свободи понад 10 років обчислюють The Wall Street Journal та The Heritage Foundation.

Застосовуючи теорію Адама Сміта про добробут націй, автори індексу вимірюють економічну свободу у 185-и країнах за 10-ма показниками: права власності, свобода від корупції, фіскальна свобода, державні витрати, свобода підприємництва, свобода праці, монетарна свобода, свобода торгівлі, свобода інвестицій, фінансова свобода.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News