Тернопільський депутат: регіонали хочуть приватизувати Почаївську лавру

Неділя, 13 січня 2013, 14:09

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, спрямований на приватизацію Почаївської лаври.

Про це заявив тернопільському виданню "Погляд" депутат Тернопільської облради Степан Барна.

За його словами, авторами законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України" виступили низка нардепів з Партії регіонів.

З тексту проекту відслідковується повернення до теми вилучення споруд Почаївської лаври з переліку об’єктів, що не підлягають приватизації.

"Якщо такий закон приймуть, то пропозиції стосовно передачі у безоплатне користування або у власність релігійним організаціям пам’яток місцевого значення будуть прийматися органом охорони культурної спадщини вищого (!) рівня, тобто без участі місцевої влади", – застерігає Барна.

За словами політика, цей законопроект спрямований виключно на приватизацію Почаївської лаври, оскільки тільки її об’єкти відображені в додатку до проекту закону.

"Наше завдання не допустити прийняття цього документу. От маємо народних депутатів від нашої області, саме час їм показати на ділі їхній патріотизм", - зазначив Барна.

Зі свого боку він ініціюватиме звернення до громадськості та прийняття на найближчому засіданні обласної ради звернення до Верховної Ради з вимогою не допустити прийняття закону, що фактично дозволить вкрасти в українського народу його духовну святиню.

Минулого року подібний законопроект вже пропонувався на розгляд Верховної Ради, однак через масовий спротив тернополян так і не був внесений в порядок денний. Тоді документ містив ще інші об’єкти культурної спадщини, зокрема, приміщення церков у Криму, храмів Києво-Печерської лаври та Софії Київської.

"Вилучення інших об’єктів з тексту додатку свідчить про одне: влада хоче вкрасти духовні святині саме в тернополян, які на минулих парламентських виборах проголосували за опозиційні сили та висунутих ними кандидатів", – вважає Барна.

Політик впевнений, що даним законопроектом влада хоче спрацювати на випередження та не допустити включення об’єктів Почаївської лаври до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Рішення Тернопільської обласної ради з цього приводу вже прийнято і направлене до Кабінету міністрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News