Україна програла 11 мільйонів за день

Четвер, 17 січня 2013, 18:22

Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення за рекордною кількістю позовів проти України - Київ програв всі 211 справ.

Сума компенсацій також виявилася рекордною - з бюджету буде виплачено понад 1,1 мільйонів євро, що складає 11,7 мільйонів гривень за нинішнім курсом, повідомляє "Комерсант-Україна".

17 січня ЄСПЛ опублікував рішення по 211 справах, поданим громадянами проти України.

Більшість скарг в цьому списку мають статус "клонових", тобто повторюють вже прийняте "пілотне" (типове) рішення ЄСПЛ.

У тому, що Київ програє всі 206 "клонових" позовів, сумнівів не виникало - надто вже очевидними були в них порушення з боку української влади. Всі позивачі скаржилися на невиплату з українського державного бюджету грошей за позовами, в яких держорган або держпідприємство вже програло суди всіх інстанцій всередині країни.

У підсумку така тактика призвела до ще більших втрат держави: тепер Київ, крім виплати належних сум у кілька тисяч гривень, зобов'язаний заплатити їм сатисфакцію у розмірі 3 тисяч євро, або понад 30 тисяч гривень.

Сумарно по цій категорії позовів Україна за сьогоднішній день програла понад 600 тисяч євро.

Втім, за рештою 5 позовами ситуація для України склалася не менш плачевно - Київ програв їх усі без винятку.

Найбільш розгромним для держави став спільний позов 17 ув'язнених Ізяславської колонії. У січні 2007 року її адміністрація жорстоко припинила групову голодовку у в'язниці.

Тоді в колонію ввели спецназ, який побив ув'язнених, вибрав тих, кого вважав за призвідниками протесту, змусив їх стояти без верхнього одягу на вулиці, а потім зовсім роздів догола і, як говориться в рішенні суду, "примусив стояти в принизливих позах".

Суд зобов'язав Київ заплатити заявникам по 25 тисяч євро, плюс 10 тисяч на судові витрати одному з них. Таким чином, сумарні виплати з держбюджету за одним позовом складуть рекордні 435 тисяч євро.