Посол при ЄС вірить, що угоду можна підписати і до листопада

Середа, 2 січня 2013, 16:04

Угода про асоціацію Україна - ЄС може бути підписана до Вільнюського саміту Східного партнерства, який пройде у листопаді.

Про існування таких можливостей повідомив представник України при Європейському Союзі, посол Костянтин Єлісєєв, якого цитує "Інтерфакс-Україна".

"Така можливість існує. Ми виходимо з того, що Угоду слід підписати відразу ж після того, як будуть завершені всі пов'язані з цим технічні процедури", - зазначив він.

"ЄС у своєму грудневому рішенні заклав для України можливість не тільки підписати Угоду до Вільнюського саміту, але й почати її тимчасове застосування з моменту підписання і до повної ратифікації. Це дуже важливо, тому що процес ратифікації документа після його підписання усіма країнами - членами ЄС зазвичай досить тривалий", - пояснив посол.

Відповідаючи на запитання про технічну готовність документа до підписання, Єлісєєв повідомив, що в даний час продовжується звірка перекладу в частині зони вільної торгівлі.

"Думаю, що до кінця першого кварталу цього року Угода технічно може бути готова. Далі європейська сторона повинна буде прийняти два політичних рішення: рішення Ради міністрів ЄС про підписання, а також має бути згода Європейського парламенту", - описав він подальшу процедуру.

У свою чергу, українська сторона також повинна виконати певні внутрішні процедури - йдеться про відповідний мандат, можливо, указ президента, на підписання Угоди, роз'яснив посол.

Відповідаючи на запитання про виконання умов, які закладені в грудневих висновках Ради ЄС щодо України, дипломат уточнив, що в цьому документі "мова йде про критерії, прогрес виконання яких дозволить нам прискорити процес підписання Угоди".

"Як посол при ЄС, я запропонував скласти конкретну дорожню карту, виконання якої зробить можливим підписання Угоди ще до Вільнюського саміту. Якщо ці пропозиції будуть прийняті, по них будуть дані доручення і буде досягнутий прогрес, який позитивно оцінить сторона ЄС, не виключається підписання документа раніше листопада", - упевнений він.

У світлі призначення на посаду міністра закордонних справ Леоніда Кожари Єлісєєв сподівається, що перший візит до Брюсселя глави зовнішньополітичного відомства може відбутися вже на початку нинішнього року.

"Новий міністр не є новим для європейського істеблішменту. Він добре відомий в європейських колах. В даний час готується візит міністра до Брюсселя, який, як я сподіваюся, відбудеться вже на початку нового року", - зазначив Єлісєєв.
     
Разом з тим, він висловив стурбованість щодо того, що в новому уряді він не бачить високого представника, який би забезпечував координацію євроінтеграційного напряму, як це робили два попередні перших віце-прем'єри (Андрій Клюєв та Валерій Хорошковський).

"Я сподіваюся, що найближчим часом цей аспект буде врахований, оскільки європейська інтеграція має не тільки зовнішньополітичний аспект, а й передбачає серйозні внутрішні реформи, широке галузеве співробітництво, координацію діяльності всіх міністерств і відомств щодо забезпечення виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму і Повістки денного асоціації", - пояснив Єлісєєв.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування