США розширять "закон Магнітського" на Україну?

Субота, 26 січня 2013, 11:02

США готові розширити сферу застосування гучного "закону Магнітського" за межі Росії, зокрема, під його дію ризикує потрапити Україна.

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив колишній народний депутат від "Батьківщини" Остап Семерак.

Політик зазначив, що, за його даними, зараз у Сенаті ведуться розмови про розширення сфери застосування цього закону.

"І тут з'являється Україна. Уточню, що Сенат спочатку хотів поширити дію цього закону на всіх чиновників будь-якої країни світу, викритих у серйозному порушенні прав людини, потім - на країни ОБСЄ, потім - на країни екс-СРСР", - зазначив він.

"Зараз довелося ще більше звузити список з суб'єктивних причин: ряд середньоазіатських країн є важливими партнерами США в афганській кампанії. Найбільш безболісно для США включити в цей список лише Україну, Росію і Білорусь. І є сенатори, які лобіюють саме такий сценарій", - підкреслив Семерак.

За його словами, додатковим елементом напруженості між владою України і США стала недружня позиція ГПУ по відношенню до американських колег, наслідком якої стала візова заборона Ренату Кузьміну.

Семерак зазначив, що в США відбулася еволюція підходу до "закону Магнітського".

"Замість списку конкретних особистостей був вписаний список критеріїв, порушення яких призводить до санкцій. Вони описують дії або бездіяльність представників влади, внаслідок яких права і свободи тієї чи іншої персони значно обмежуються. Так, зараз розглядається питання про підпадання під ці критерії всіх депутатів Держдуми РФ , які голосували за закон про заборону усиновлення російських дітей американцями", - розповів екс-депутат.

"Відповідно, розширюється і географія застосування - на Білорусь, до якої завжди були питання, і на Україну, наявність "політичного правосуддя" в якій визнала резолюція Сенату. Вона, звичайно, має суто рекомендаційний характер, і Держдеп може її ігнорувати, але..." - додав він.

Політик припустив, що "список Магнітського" може бути розширений на українських чиновників протягом півроку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування