За 20 років в Україні стало втричі менше вчених

Неділя, 27 січня 2013, 09:51

З 1991 року чисельність науковців-дослідників в Україні скоротилася в три рази.

Як пише "Дзеркало тижня. Україна", всього в наукових організаціях державного, підприємницького і освітнього секторів науки працює 135 тисяч осіб - 0,7% зайнятого населення країни.

З них 70 тисяч - дослідники (16 тисяч кандидатів наук, 4 тисячі докторів наук і 50 тисяч виконавців наукових та науково-технічних робіт без наукового ступеня).

Для порівняння - в сусідніх країнах скорочення наукових працівників за останні десятиліття було значно меншим, ніж в Україні, і на сьогодні чисельність співробітників наукових організацій в Росії та Білорусі становить 1,1% та 1,3% від зайнятого населення.

Державне фінансування наукової сфери в Росії і Білорусі також вище - 0,57% і 0,76 від ВВП відповідно, що в 2-3 рази більше, ніж в Україні.

У 2011 році в нашій країні ВВП у фактичних цінах склав 1 трильйон 316,6 мільярди гривень. З них обсяг фінансування витрат на виконання наукових та науково-технічних робіт за рахунок державного бюджету - лише 3860 мільйонів гривень (0,29% ВВП).

Це в шість разів менше, ніж передбачено законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", відповідно до якого "держава забезпечує бюджетне фінансування наукової та науково-технічної діяльності (крім видатків на оборону) у розмірі не менше 1,7 відсотка валового внутрішнього продукту України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News