В Україні невтішна ситуація з правами людини - Human Rights Watch

Четвер, 31 січня 2013, 13:33

Становище з правами людини в Україні протягом 2012 року залишалося невтішним.

Про це йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації HumanRights Watch, пише "Радіо Свобода".

Перше, на що звертає увагу Human Rights Watch, це насильство, включно з побиттям і погрозами, проти опозиційних кандидатів у депутати і їхніх соратників напередодні жовтневих виборів до Верховної Ради.

Крім цього, були повідомлення про адміністративний тиск на бюджетників і студентів, щоб вони голосувати за Партію регіонів.

Нuman Rights Watch також звертає увагу на те, що ув’язнений колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про побиття за ґратами і відсутність належної медичної допомоги.

Правозахисники також звертають увагу на те, що Україна продовжує висилати шукачів притулку, навіть у тих випадках, де представники ООН попереджають, що ці люди можуть наразитися на катування у себе на батьківщині.

Одного такого чоловіка у серпні видворили до Росії, іншого у вересні – до Узбекистану.

Рік тому 58 сомалійців оголосили голодування у таборі для мігрантів на Волині, протестуючи проти тяганини з отриманням притулку.

Як йдеться у звіті, міліція розігнала протест за допомогою сльозогінного газу і кийків, а деякі з учасників акції невдовзі таки отримали притулок.

Автори звіту також звертають увагу на те, що попри реформи 2011 року, деякі українські міграційні норми порушують міжнародні стандарти, зокрема, це стосується короткого часу для апеляції.

Крім цього, Human Rights Watch звертає увагу на проблеми сексуальних меншин в Україні.

Коли представники ЛГБТ-спільноти влітку протестували через законопроекти проти так званої "пропаганди" гомосексуалізму, то на них напали неонацисти і націоналісти, а київська міліція, зокрема 9 липня, лише спостерігала за конфліктом.

Від насильства також потерпіли представники національних меншин.

У вересні, зокрема, невідомі кинули "коктейль Молотова" у домівку ромів в Ужгороді і тоді міліція протягом доби чергувала біля місцевих жителів.

А в жовтні 2012 року Європейський суд з прав людини постановив, що Україна не змогла належно розслідувати подібний напад у 2001 році, тоді 5 ромів загинуло.

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування