Для фінансування видатків Кабмін витратив усі заощадження

Понеділок, 11 лютого 2013, 08:33

План доходів держбюджету на 2012 виявився завищеним на 27,93 млрд грн, а загальний фонд скарбниці за минулий рік недорахувався 32,65 млрд грн.

Про це свідчить звіт Міністерства фінансів про виконання зведеного й державного бюджетів у 2012 році, пише газета "Комерсант-Україна".

Газета вважає, що цей документ "підтвердив хронічні проблеми в бюджетному плануванні".

Незважаючи на те, що у IV кварталі 2012 року депутати 21 раз вносили зміни до держбюджету, план його доходів однаково виявився завищеним – на 27,93 млрд грн (надійшло 346 млрд грн). Загальний фонд скарбниці недорахувався 32,65 млрд грн (289,6 млрд грн).

Темпи зростання бюджетних доходів почали скорочуватися наприкінці літа. Восени стало зрозуміло, що для виконання бюджету його доходи наприкінці року повинні зрости на 60%, чого так і не сталося – доходи зросли на 10% у порівнянні з держбюджетом 2011 року. 

Ситуація з держфінансами загострилася в грудні. Через значне перевищення витрат над доходами дефіцит держбюджету виявився рекордним за весь рік – 12,16 млрд грн (дефіцит загального фонду – 14,73 млрд грн), хоча в осінні місяці він не перевищував 9 млрд грн.

Через дірку у бюджетному розписі дефіцит скарбниці перевищив плановий рівень на 14,58 млрд грн і склав 53,35 млрд грн (3,8% від ВВП).

Його, зокрема, фінансували шляхом випуску держоблігацій, частину яких викупив Нацбанк.

Щоб "вчасно профінансувати захищені статті витрат", були використані залишки бюджетних коштів, сформовані на початок минулого року, і проведені запозичення з єдиного казначейського рахунку (ЄКР), говориться у звіті Мінфіну. 

Оскільки Мінфін займав на ЄКР, можливо, у місцевих бюджетів і соціальних фондів, загальний обсяг коштів державних та інших установ у НБУ впав за рік із 12,68 млрд грн до 1,87 млрд грн, говориться у звіті НБУ.

При цьому в національній валюті в уряду залишалося лише 0,5 млрд грн – мінімум із серпня 2003 року, випливає з іншого звіту. Критичність цієї цифри підкреслює те, що це сума витрат держави на 12 годин.

Про мінімальну суму на рахунках уряду стало відомо лише зі звітів НБУ – Держказначейство вже два місяці не повідомляє суму залишку на ЄКР. 

За оцінками експертів, напружена бюджетна ситуація збережеться й у 2013 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News